Buitenland
NOSNTR

Het Spaanse meer Mar Menor krijgt eigen rechten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Spaanse meer Mar Menor krijgt eigen rechten

Mar Menor, het grootste zeewatermeer gelegen in Spanje, is het eerste stuk Europese natuur dat een eigen rechtspersoon wordt. "Dit is ontzettend goed nieuws. Mensen kunnen nu opkomen voor de rechten van het meer en opstaan tegen vervuilers", zegt milieujurist Jessica Den Ouden. Zij hoopt dat de beweging voor natuurrechten in Europa op gang gaat komen.

Spaans meer Mar Menor krijgt eigen rechten. Milieujurist Jessica den Outer over deze stap: 'Nu kunnen mensen opstaan tegen vervuilers.'

Stem

"Dit is ontzettend goed nieuws", vervolgt Den Ouden haar verhaal in Nieuws en Co. "Wij verwachten dat het echt een beweging is die nu steeds meer in Europa op gang gaat komen. Het concept is al eerder in andere landen geïmplementeerd, bijvoorbeeld in Ecuador, Colombia en Bangladesh. Over de hele wereld krijgen rivieren, bossen en meren eigen rechten. Daarmee kan de natuur een stem krijgen in menselijke besluitvorming en kunnen voogden opstaan voor de belangen voor de natuur."

Den Ouden legt uit dat het niet raar is om de levende natuur rechten te geven. "Eeuwenlang hebben wij de natuur beschouwd als het ding zonder rechten. Iets wat wij kunnen uitbuiten voor ons eigen gewin. Waarom kunnen we dat nu niet voor de natuur doen? We zorgen dat we enkel voor de ecologische belangen opstaan."

Vervuiling

De hoop is nu het meer een eigen rechtspersoon wordt het meer wordt geholpen. Het is namelijk ernstig vervuild door bestrijdingsmiddelen die vanuit de intensieve landbouw om het meer heen in het water terecht zijn gekomen via de grond. De gevolgen zijn nog altijd te zien.

Den Ouden vertelt hoe het meer er momenteel aan toe is. "Mar Menor is zo een schrijnend voorbeeld. Duizenden vissen spoelden dood aan de afgelopen jaren. Het is zo ernstig vervuild. Dit is een beweging om te zorgen dat mensen nu ook kunnen opstaan tegen de vervuilers en dat het meer een beschermde status krijgt."

Item natuurrecht

Ster advertentie
Ster advertentie