Buitenland
NOS

Storm Hans teistert Scandinavië

foto: EFAfoto: EFA
  1. Nieuwschevron right
  2. Storm Hans teistert Scandinavië

Het zuiden van Scandinavië wordt geteisterd door storm Hans. Tot nu toe is één persoon om het leven gekomen. In het oosten van Zweden is een trein ontspoord en zijn wegen volledig onder water gelopen door hevige regenbuien. Journalist Tjade Michels vanuit Stockholm vertelt meer.

Storm raast over Scandinavië

Overstromingen

De storm raast door drie landen: Zweden, Noorwegen en Denemarken. "Het laatste nieuws is dat in het oosten van Zweden een beek uit de oevers is getreden. Daar worden veel mensen geëvacueerd, want veel huizen zijn ondergelopen en onleefbaar geworden", vertelt Michels. "Het regent heel veel en het blijft ook regenen en er wordt gewaarschuwd voor code rood."

De schade is het grootste in Noorwegen, legt Michels uit. "Gisteravond was daar al een crisisberaad. Daar zijn overstromingen op verschillende plekken. In Oslo rond het vliegveld, en nog meer naar het noorden toe. Mensen zijn geïsoleerd omdat er wegen zijn weggespoeld. De grote zorg is dat het blijft regenen en dat het de komende 24 uur erger wordt."

Klimaatverandering

In Noorwegen legt de regering meteen de link legt met klimaatverandering. Experts verwachten de grootste overstromingen in 25 jaar tijd in Noorwegen, en in 50 jaar in Zweden. "Er zijn veel plekken die altijd veilig zijn geweest en nu risicogebieden zijn geworden. Het land is niet voorbereid op dit soort regenval maar het zal er aan moeten wennen de komende paar jaren", eindigt Michels.

Zowel Zweden als Noorwegen vraagt hun burgers om het huis alleen te verlaten als dat absoluut noodzakelijk is. Ook adviseren de overheden om uit de buurt te blijven van rivieren en steile hellingen.

item scandinavie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie