Buitenland
VPRO

Hij moet Mexico verlossen van corruptie, zelfverrijking en politiek handjeklap

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij moet Mexico verlossen van corruptie, zelfverrijking en politiek handjeklap

De linkse Andrés Manuel Lopez Obrador is zo populair in Mexico dat het presidentschap hem bijna niet meer kan ontgaan. Waarom krijgt hij zoveel steun? Verslaggever Edwin Koopman gaat voor Bureau Buitenland naar Mexico.

In een wit overhemd en met de armen omhoog brengt hij de menigte tot bedaren: de 64-jarige Andres Manuel Lopez Obrador, kortweg AMLO genoemd, gedraagt zich als een verlosser. Hij krijgt de mensen op zijn hand met zijn betoog tegen corruptie. "Want de corrupte maffia", zegt hij, "die is de oorzaak van de armoede, de onveiligheid en het geweld. En daar ga ik een einde aan maken."

Op 1 juli zijn er presidentsverkiezingen en AMLO staat met ruim 50 procent riant op voorsprong. “Hij is altijd populair geweest, maar nu lijkt er eindelijk zoveel steun te zijn dat het hem gaat lukken”, zegt de Amerikaanse politicoloog John Ackerman.

“Tientallen jaren van opgekropte frustraties konden hier nooit een uitweg vinden als gevolg van de fraude die iedere keer werd gepleegd en die verandering tegenhield.” De Mexicanen hebben schoon genoeg van de oude politieke garde. De schandalen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld. De onopgeloste verdwijning van 43 studenten en het record van 30.000 moorden vorig jaar maken de tijd rijp voor verandering.Luister vrijdag om 19.00 uur naar Bureau Buitenland op NPO Radio 1.
Ster advertentie
Ster advertentie