Buitenland
BNNVARA

Mega-gevangenis El Salavador een 'show off' van president Bukele

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mega-gevangenis El Salavador een 'show off' van president Bukele

De mega-gevangenis die de Salvadoraanse president Bukele in zeven maanden heeft opgetuigd moet één van de grootste gevangenissen ter wereld worden. De gevangenis moet uiteindelijk 40.000 gevangenen huisvesten. Volgens Latijns-Amerika correspondent Edwin Koopman is zo'n mega-gevangenis niet het antwoord op het grootscheepse bendegeweld in het land. In De Nieuws BV vertelt hij dat de gevangenis vooral een prestigeproject is van president Bukele.

'Show off' van Bukele

De president van El Salvador deelde op zijn social media al foto's van de eerste 2000 gevangen die overgebracht werden naar de mega-gevangenis. Op de foto's zijn mannen te zien, dicht op elkaar, vaak kaalgeschoren en bedekt met tattoos. "Het doet denken aan een concentratiekamp", zegt de Latijns-Amerika correspondent. Het delen van de foto's vindt Koopman een typische zet van Bukele. "Het is bedoeld als 'show off' om te laten zien hoe succesvol hij is tegen de misdaad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

El Salvador staat al langere tijd bekend als een van de gewelddadigste en criminele landen van Midden-Amerika. Zo wordt het land geteisterd door bendegeweld. "El Salvador is een klein land, maar een op de vijftig volwassenen zit in de cel."

Toch is volgens Koopman het bouwen van een mega-gevangenis niet de oplossing om de criminaliteitscijfers te laten dalen. "In de praktijk is al gebleken dat massadetenties niet werken. In de gevangenissen gaat criminaliteit gewoon door." Dat heeft volgens Koopman te maken met corrupt gevangenispersoneel, maar ook bendes zoeken elkaar weer op en versterken zich weer in detentie.

Geen oog voor preventie

Volgens Koopman beperkt het huidige beleid van het land zich vooral tot het oppakken van verdachten van bendegeweld. "Die worden snel of niet eens berecht. En er is geen aandacht voor preventie." Veel van de bendeleden zijn volgens de correspondent geen vrijwillig lid, maar vaak gedwongen. "Kinderen worden ontvoerd en eenmaal in de bende kom je er niet meer uit."

El Salvador zou volgens Koopman kunnen profiteren van een parallelbeleid. "Je zou kunnen zeggen dat het goed is dat de criminaliteit weggehaald wordt uit de samenleving, maar ze moeten ook zorgen dat de oorzaak verdwijnt." Het verkleinen van de macht van de bendes op straat en in de gevangenissen is daarbij van groot belang.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie