Buitenland
VPRO

Instagrampost met kinderen 3x zo veel interactie, maar Italië wil betere regels

foto: Chiara Ferragni, Fedez
  1. Nieuwschevron right
  2. Instagrampost met kinderen 3x zo veel interactie, maar Italië wil betere regels

Het was nieuws toen influencer Chiara Ferragni ineens de gezichten van haar kinderen niet meer liet zien op Instagram. Italianen houden van ‘bambini’, oftewel kinderen, maar ze vertonen op sociale media gaat misschien gereguleerd worden, vertelt Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Lucratief

De succesvolle influencer Chiara Ferragni, met bijna 30 miljoen volgers op Instagram, leek het perfecte leven te hebben. "Niet alleen had ze zakelijk gezien succes, maar ook haar gezin zag er perfect uit", vertelt Pleumeekers. Dat werd breed uitgemeten op social media: haar kinderen Leone (6) en Vittoria (3) waren vaak te zien op haar story’s en in haar posts.

En het laten zien van je kinderen blijkt lucratief te zijn. "Uit onderzoek blijkt dat een post met kinderen wel voor drie keer meer likes en reacties zorgt. Dat betekent voor een influencer dus ook meer inkomsten van samenwerkingen met bedrijven."

Reguleren

Toch stopte Ferragni onlangs haar kinderen herkenbaar in beeld te brengen, en dat leidde tot speculaties in de Italiaanse pers. "Niet alleen roddelbladen schreven erover, zelfs de kwaliteitskranten hadden al na één dag door dat er iets was veranderd", aldus Pleumeekers. "Eén van de mogelijke redenen die genoemd werden, is een nieuwe wet die eraan zit te komen."

Die wet gaat om het reguleren van het tonen van kinderen jonger dan 14 jaar op sociale media. Wanneer ouders daaraan verdienen, zou het 'optreden' van hun kind gezien moeten worden als werk en het kind er dus ook voor betaald moeten krijgen. Of Ferragni ook om die reden haar kinderen niet meer laat zien, is niet duidelijk. Maar bedoeld of onbedoeld, ze loopt toch weer voorop met de nieuwste ontwikkelingen.

Nieuw verzoek Zelensky aan NAVO & Russische propaganda in Italië - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie