Buitenland
KRO-NCRV

Kinderarbeid ver weg? Zelfs in Europa werken miljoenen kinderen

foto: ANP. Een jongetje van 6 werkt in een steenbakkerij in Afghanistan.
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderarbeid ver weg? Zelfs in Europa werken miljoenen kinderen

Nog een kleine twee jaar en het moet verleden tijd zijn: kinderarbeid. Maar door de coronacrisis lijkt het probleem onuitroeibaar. Zelfs in Europa, waar meer dan 3,5 miljoen kinderen aan het werk gezet worden. Julie Verhaar heeft als missie om hier wat tegen te doen, vertelt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Ze zijn echt zo jong als vijf jaar", verzucht Verhaar, recent aangetreden als directeur van Terre des Hommes. "Ze zoeken in kleine tunneltjes in vaak illegale mijnen in Madagaskar en India naar mica." Mica is een mineraal dat eigenlijk overal inzit. In autolak, in batterijen, in make up. "Er is nul bescherming, het is er heel stoffig en ze werken 15, 16 uur per dag. Vaak slapen ze naast de mijnen."

Kinderarbeid nam toe

Ook veel dichterbij huis worden kinderen aan het werk gezet. "Als je kijkt naar de laatste cijfers van de ILO, de International Labour Organisation, kom je op 3,6 miljoen kinderen in Europa." Die werken, vertelt ze, in de agrarische sector, bouw of de industrie. Of ze bedelen. Je moet dan denken aan landen als Albanië, Bulgarije of Roemenië, maar ook Turkije.

Armoede thuis is de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid. "Er is natuurlijk geen ouder, geen moeder, geen vader die een kind in die situatie wil hebben. Dus het moet echt wel heel erg dramatisch zijn dat je kind meewerkt en zodat je nog iets aan brood op de plank krijgt." Door de coronacrisis – en als gevolg daarvan verlies van werk - kregen deze gezinnen het nog zwaarder. En in plaats van af te nemen nam de kinderarbeid toe.

Lichtpuntjes

Uitbanning in 2025 – een doel van de VN – lijkt onhaalbaar. Toch deelt Verhaar wat lichtpuntjes. Wetgeving wordt strenger, de bewustwording onder consumenten groeit en een autofabrikant als Mercedes-Benz let extra goed op dat Mica zonder kinderhanden gedolven wordt. Toch staat kinderarbeid onvoldoende op de agenda in ons land, vindt ze. "In andere EU-landen is meer politieke urgentie, moet ik eerlijk zeggen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie