Buitenland
VPRO

Iran-deal hangt aan een zijden draadje: 'De spanningen lopen op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iran-deal hangt aan een zijden draadje: 'De spanningen lopen op'

Na een onverwachtse Russische interventie hangt het nucleair akkoord met Iran aan een zijden draadje. Rusland eist dat de internationale sancties wegens de oorlog in Oekraïne geen betrekking hebben op hun handel met Iran. "Daarmee wil Rusland laten zien dat het een internationale speler is", vertelt historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari in Bureau Buitenland.

Russische interventie zet nieuwe Iran-deal op losse schroeven

Onderhandelingen Iran-deal

Na maandenlange onderhandelingen tussen de VS, Iran en Europese landen leek een nieuwe nucleaire deal met Iran-deal heel dichtbij. Afgelopen week kwam daar een nieuwe wending in door de Russische eis. De spanningen lopen op nu tijdelijk de onderhandelingen zijn gepauzeerd, vertelt Jafari.

"Rusland is door de oorlog in Oekraïne geïsoleerd geraakt." Het is in het belang van Rusland dat er een crisis blijft tussen Iran en het westen, benadrukt de historicus. "Als Iran straks weer olie mag exporteren, dan is Rusland daar niet bij gebaat."

In Iran zijn de reacties op dit Russische optreden gemengd. Tegenstanders van een deal ruiken hun kans, merkt Jafari. "Ze hebben het idee dat ze met een geïsoleerd Rusland samen kunnen optreden tegen de VS. Maar de voorstanders zien juist dat Iran hard wordt getroffen door de huidige sancties, ze willen de relaties met het westen opbouwen."

Inmiddels hebben de Europese onderhandelaars tijdelijk de gesprekken verlaten. Zij wijzen naar de VS en Iran die verder de onderliggende kwesties zouden moeten oplossen. Een bijkomend factor is dat Iran ook met extra eisen komt. "Iran wil van de VS een garantie dat ze niet weer het akkoord verlaten. Ook wil het land dat de oliesancties sneller worden opgeheven."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie