Buitenland
KRO-NCRV

'Deze paus is niet bang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Deze paus is niet bang'

Paus Franciscus vertrekt vrijdag samen met zo'n zeventig journalisten naar Irak. Een reis die door corona en conflict niet risicoloos is. Het kenmerkt deze paus om juist voor Irak te kiezen, zegt Vaticaankenner Stijn Fens in Spraakmakers. "Deze paus is niet bang."

Video niet beschikbaar

Paus Franciscus had ook naar Duitsland of Argentinië kunnen gaan, maar dat is niet zijn stijl. "Deze paus bezoekt voornamelijk Christenen die het moeilijk hebben, die in de periferie zitten", zegt Fens. Christen in Irak zijn in de minderheid. "Het is een vervolgde kerk."

Op reis met de paus

Fens schrijft voor dagblad Trouw over het Vaticaan en reisde verschillende keren met de paus mee. "Je maakt echt deel uit van het gevolg van de paus en dat heeft zijn bekoring", vertelt Fens. "Dwars door Parijs tegen het spitsverkeer in of achter de paus aan naar het Witte Huis. Je maakt deel uit van de bubbel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vorige paus Benedictus gaf tijdens zo'n reis een korte persconferentie waar vijf "voorgekookte" vragen werden beantwoord. Bij Franciscus is dat anders. "Hij geeft vaak een persconferentie op de terugreis naar Rome", zegt Fens. "Daar trekt hij anderhalf uur voor uit en dan neemt hij de hele wereld door. Dat is het leuke van deze paus."

Benedictus kwam op Fens over als een bange man die zich terugtrok voor de wereld. Franciscus niet: "Hij spreidt als het ware zijn armen naar de wereld en zegt: kom maar op. Dit is geen bange paus."

Historische ontmoeting

In Irak zal de paus een ontmoetingen hebben met een grote sjiitische geestelijke. "De paus wil altijd het interreligieus contact bevorderen." Volgens Fens wil Franciscus dat deze grootayatollah van Irak een document ondertekent over menselijke broederschap. Daarin staat dat religie niet staat voor geweld.

Fens: "De ayatollah van Irak is wel een verhaal apart, die laat zich nauwelijks aan de buitenwereld zien, dus als de paus hem echt strikt is dat heel bijzonder."

Corona

Dat blijkt dus ook uit de keuze van Franciscus voor Irak, waar het nog steeds niet veilig is. Wel is er kritiek voor het moment. Is het wel slim om middenin de coronacrisis op pad te gaan? Fens: "Je kunt mensen wel netjes neerzetten op stoeltjes met anderhalve meter ertussen, als de paus spreekt, dan maakt zich een soort massapsychose meester van de mensen."

Gevreesd wordt dat de bijeenkomst in een voetbalstadion bij de stad Erbil een super spreader-event wordt. De paus zelf, zijn gevolg en de journalisten zijn al gevaccineerd. Fens: "Zijn voorganger zei een bezoek aan Irak ooit af, maar Franciscus wil de Iraakse bevolking niet nog een keer teleurstellen."

Ookal zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen, het risico voor de bevolking blijft. "Hij laat deze problemen over aan andere mensen om op te lossen."

Stijn Fens over het bezoek van paus Franciscus aan Irak

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie