Buitenland
VPRO

De gevaarlijke opmars van illegale sterke drank in Tsjechië

foto: MICHAL CIZEK / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De gevaarlijke opmars van illegale sterke drank in Tsjechië

Het is weliswaar verboden, maar toch gebeurt het op grote schaal in Tsjechië: de illegale productie van sterke dranken. De Tsjechische vereniging van alcoholproducenten (UVDL) maakt zich grote zorgen, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Tsjechië

Stuk goedkoper

De vereniging meldde vorige week dat er in Tsjechië jaarlijks zo'n zes miljoen liter sterke drank illegaal wordt geproduceerd én gedronken. Dat is evenveel als de gehele reguliere productie in het land. ''De illegale sterke drank is geliefd, omdat het een stuk goedkoper is'', vertelt Laura. ''Vooral nu de Tsjechische regering van plan is om de BTW op sterke drank flink te verhogen. Volgens de vereniging zal daarmee de illegale productie van sterke drank alleen maar verder toenemen.''

Traditie

De Tsjechen zijn niet gewend om veel geld voor een drankje te betalen. ''Het bekende gezegde dat bier in Tsjechië goedkoper is dan water, gaat op veel plekken nog steeds op.'' Ook is het voor veel mensen, met name op het platteland, traditie om zelf sterke drank te stoken van bijvoorbeeld peren of pruimen. ''Dat maakt de stap naar een goedkope, illegaal gestookte fles vodka in een louche kiosk wellicht kleiner'', aldus Laura.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alcoholvergiftiging

Het is natuurlijk niet zo verwonderlijk dat uitgerekend de vereniging van alcoholproducenten aan de bel trekt. Toch werden de Tsjechen al eerder met de gevaren van de productie van illegale sterke drank geconfronteerd. ''In 2012 vond er een grootschalige ramp met alcoholvergiftiging plaats. Maar liefst 38 mensen zijn toen overleden aan methanolvergiftiging na het drinken van illegaal gestookte sterke drank. Daarop heeft de Tsjechische regering de producenten zwaar bestraft en de regels flink aangescherpt'', zegt Laura. Maar gezien de zes miljoen liter die nog altijd illegaal gestookt wordt, is het nog maar de vraag of dat indruk heeft gemaakt.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie