Buitenland
KRO-NCRV

'Een zwaarder pakket sancties maakt meer indruk in Moskou'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een zwaarder pakket sancties maakt meer indruk in Moskou'


De EU-landen hebben gisteren overeenstemming bereikt over een sanctiepakket tegen Rusland, maar volgens defensiespecialist Peter Wijninga is het huidige pakket niet zwaar genoeg. "Een zwaarder pakket maakt veel meer indruk in Moskou", zegt hij bij Spraakmakers.

Bij de sancties worden banken geraakt die het Russische militaire apparaat financieren. Ook wordt de mogelijkheid voor de regering in Moskou beperkt om kapitaal aan te trekken op de Europese financiële markt en wordt de handel tussen de EU en Donetsk en Loegansk verboden. De EU-lidstaten houden de zwaarste economische sancties, zoals verbanning van internationale financiële markten, nog achter de hand.

Salamitactiek

Wijninga is defensie-expert bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies. Hij ziet dat Poetin de "salamitactiek" toepast. "Hij snijdt iedere keer een plakje af kijkt dan wat de reactie is. Als er op elk plakje weer een pakket sancties volgt, dan worden deze langzaam opgebouwd en hebben ze geen effect meer."

Volgens Wijninga is het belangrijk dat de bondgenoten, en vooral de EU, eensgezind een zwaar pakket afkondigen. "Dat is waar Poetin respect voor heeft."

Effect sancties

"Ik weet niet of zwaardere sancties op dit moment de oplossing zijn", zegt voormalig SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Ze vraagt zich af dit een oplossing biedt voor het conflict tussen Rusland en de NAVO en ze is bang dat dit ten koste zal gaan van Oekraïne en de collectieve veiligheid van Europa.

Ook “overziet” ze het effect van sancties op onszelf niet genoeg. Daarom vindt ze dat er alles aan gedaan moet worden om in gesprek te blijven. "Ik zou nadenken over hoe dat diplomatieke spoor weer bewandelt kan worden, want oorlog in Oekraïne zou simpelweg voor niemand een optie moeten zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie