Buitenland
NOSNTR

Ambassadeur in Kabul: 'Het gaat er echt hardhandig aan toe'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeur in Kabul: 'Het gaat er echt hardhandig aan toe'

In Kabul is de Nederlandse ambassadeur Caecilia Wijgers op het vliegveld aanwezig met een team van commando's . Ze helpt mee met de evacuaties, maar zegt in Nieuws en Co dat het onzeker is of Nederland erin zal slagen om iedereen voor het eind van deze maand terug te halen.

De Taliban heeft aangekondigd dat op 31 augustus evacuaties moeten zijn afgerond. Maar Wijgers weet niet of dat realistisch is. "De situatie is gespannen. Het gaat er af en toe echt hardhandig aan toe."

In totaal zijn 810 mensen met hulp van het Nederlandse ambassadeteam in veiligheid gebracht. "We hopen de komende dagen nog een flinke slag te maken." Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en mensen die de Nederlandse missie hebben geholpen.

Gevaar

Het team doet zijn best om mensen veilig naar het vliegveld te krijgen. Maar dat is een uitdaging, aldus Wijers. "De situatie is gevaarlijk en risicovol." De extremisten hebben al dagen de buitenste ring om het vliegveld onder controle.

En communicatie gaat ook stroef. "De poorten gaan vaak dicht, zonder dat wij daarover worden geïnformeerd. Het gaat allemaal heel onvoorspelbaar. Andere landen zijn aan dezelfde race bezig."

Liever luisteren?

Ster advertentie
Ster advertentie