Viktor Orbán voert een charmeoffensief richting Europa

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viktor Orbán voert een charmeoffensief richting Europa

Subsidies uit Europa, die in de verkeerde zakken terecht komen: in Hongarije blijft corruptie een hardnekkig probleem. Vorige maand dreigde de Europese Commissie miljarden aan EU-subsidies te schrappen, als Hongarije niet snel maatregelen tegen die corruptie met Europees geld zou nemen. En dus kwam de Hongaarse premier Viktor Orbán met een charmeoffensief richting Europa. Maar is Hongarije echt van plan het probleem aan te pakken? Bureau Buitenland legt het voor aan correspondent Tijn Sadée en Michiel Luining, onderzoeker Europees recht aan de Universiteit van Antwerpen.

Laat Orban zijn ware gezicht zien

Charmeoffensief

Volgens correspondent Tijn Sadée is de Hongaarse economie al jarenlang sterk afhankelijk van het Europese subsidiegeld. "Het land komt dan echt in de problemen. Het ís al in de problemen door de oorlog met Oekraïne, de hele zwakke valuta, veel inflatie. Er is groeiende armoede."

Dus mikt de Hongaarse minister-president Orbán de laatste tijd op een charmeoffensief. Deze week bezoekt hij de Duitse bondskanselier Olav Scholz in Duitsland. Maar in Brussel heeft hij daar anderen voor, vertelt Sadée: "Hij stuurt vooral zijn pionnen naar Brussel. Want zelf is hij de man die in Brussel als tegenstander wil worden gezien, dat is ook zijn imago thuis." De vrouw die dat in goede banen moet leiden is met name zijn minister van Justitie, Judit Varga. "Dat is een heel charmante dame die daar al maanden bezig is witte voetjes te halen."

'Cynisch dubbelspel'

Toch is dat niet de enige kant die Orbán de laatste tijd laat zien. Sadée: "Je moet bijna zeggen dat hij een meersporenbeleid voert. Het ene spoor in Brussel is er één van lijmen, slijmen en charme." Maar daarbuiten, en dan met name thuis in eigen land, heeft hij een ander imago. "Dat van de beschermer van de christelijke, Hongaarse, conservatieve familie tegen dat verderfelijke Brusselse progressieve liberale tuig."

En ook internationaal is hij steeds populairder aan het worden onder de rechts-conservatieven. "Onlangs was hij ook in Madrid bij een conferentie met vrienden als Meloni uit Italië. En met Trump, die ook inbelde. Dan hoor je hem ook uitvaren tegen die vreselijke Brusselse bureaucraten. Dat doet hij dus op het moment dat hij een enorm wetgevingspakket door het parlement aan het loodsen is om juist van diezelfde Europese bureaucraten die miljarden los te krijgen. Het is een cynisch dubbelspel."

Corruptiewaakhond

In september dreigde de Europese Commissie om meer dan 7 miljard aan EU-subsidies voor Hongarije te schrappen, als het niet snel met maatregelen kwam om die corruptie met EU-fondsen aan te pakken. De regering beloofde daarop een onafhankelijke corruptiewaakhond in te stellen. Toch vreest Michiel Luining, onderzoeker Europees recht aan de Universiteit van Antwerpen, dat de aangekondigde maatregelen nog niet ver genoeg gaan. "Er worden op papier hele mooie beloftes gedaan. En zo’n waakhond dat ziet er natuurlijk goed uit, maar daar zijn wel problemen mee. Want wie daar uiteindelijk in komen te zitten, dat zijn uiteindelijk toch altijd Orbán loyalisten."

En er is volgens Luining nog een probleem. "De maatregelen zijn gericht op het aanpakken van corruptie, maar niet het bredere daarachter, de rechtsstaat. Al zou je álle anti-corruptie waakhonden goed laten functioneren, als je geen onafhankelijke rechtspraak hebt is het nog niet gegarandeerd dat corruptie goed wordt aangepakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie