Buitenland

Tien doden bij steekpartijen in Canada, politie zoekt twee verdachten

NOS
foto: FP PHOTO / Royal Canadian Mounted Police Saskatchewanfoto: FP PHOTO / Royal Canadian Mounted Police Saskatchewan
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien doden bij steekpartijen in Canada, politie zoekt twee verdachten

In de Canadese provincie Saskatchewan zijn tien mensen omgekomen bij verschillende steekpartijen. De politie is op zoek naar twee verdachten.

Bekijk hier het gesprek met NOS-correspondent Marieke de Vries

Zondag kreeg de politie al vroeg in de ochtend een melding van een steekincident in James Smith Cree Nation, een gemeenschap van oorspronkelijke bewoners van Canada. Later kwamen er ook meldingen van slachtoffers in het dorpje Weldon. In totaal zouden er aanvallen met steekwapens zijn geweest op dertien verschillende plekken.

Er zijn ook zo'n vijftien mensen gewond geraakt. Over de toedracht is verder nog weinig duidelijk. Een deel van de slachtoffers zou willekeurig zijn gekozen.

Een verklaring van een inheemse organisatie doet vermoeden dat er mogelijk drugs in het spel zijn. "Dit is de vernietiging waar we mee te maken krijgen als er schadelijke illegale drugs in onze gemeenschappen terechtkomen."

Hartverscheurend

De twee verdachten zijn voor het laatst gezien in Regina, de hoofdstad van de provincie, meldt de politie. Omdat ze zich verplaatsten in een auto is een waarschuwing uitgegeven voor de gehele provincie en ook aangrenzende regio's. Inwoners van Regina krijgen het advies om alert te zijn.

Premier Trudeau noemt de aanvallen "verschrikkelijk" en "hartverscheurend". In een tweet dankt hij de hulpdiensten.

Het is een van de dodelijkste moordpartijen in het land van de afgelopen jaren. In 2019 reed een man in op voetgangers, waarbij tien mensen omkwamen. In 2020 maakte een man verkleed als agent 22 dodelijke slachtoffers, door brandstichting en vuurwapengeweld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie