Irakezen fietsen voor vrijheid en milieu

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irakezen fietsen voor vrijheid en milieu

Wie aan Irak denkt, denkt misschien niet meteen aan fietstochten. Onterecht, vertelt Irak correspondent Judit Neurink in Buitenland Uitgelicht.

VPRO BB Uitgelicht

De jeugd van tegenwoordig

Terwijl Europa in de ban is van de Tour de France, is er ook in Irak steeds meer aandacht voor fietsen. Verschillende tochten worden georganiseerd in het land. Zoals in Bagdad, waar nu een speciale route is uitgestippeld langs monumenten en archeologische bezienswaardigheden, zo blijkt uit een van de fietsinitiatieven. Het is de Iraakse jeugd die deze initiatieven aanwakkert. “Twee Koerdische jongens zijn van Erbil naar Turkije en terug gefietst om aandacht te vragen voor het milieu”, noemt de correspondent als ander voorbeeld. “Jongeren zijn actief omdat ze meer in de wereld staan, dankzij sociale media, en zich inzetten voor het milieu”. Ook zijn er enkele ngo’s met projecten begonnen: “Nederland hielp een fietspad aanleggen in Erbil en vorige week waren de eerste Open Wielrenkampioenschappen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Symbool voor iets groters

Voor sommige Irakezen is de fiets niet meer dan een praktische oplossing, vertelt Neurink. Denk aan de lockdown tijdens de coronapandemie. In die tijd werden veel fietsen verkocht, “want dat was de enige manier om je te verplaatsen”. Maar voor anderen staat de fiets symbool voor iets groters. Namelijk: vrijheid. Zo organiseerde een groep vrouwen voor het eerst een fietsmarathon in Mosul, de stad die niet zo heel lang geleden de hoofdstad was van de terreurgroep Islamitische Staat. “Onder ISIS mochten vrouwen niet alleen naar buiten, laat staan fietsen.” Maar ook voordat ISIS aan de macht was, werd er kritisch gekeken naar fietsende vrouwen. “Dat hoorde niet.” Volgens de correspondent wordt het onfatsoenlijk gevonden, omdat het idee bestaat dat een vrouw haar maagdelijkheid zou kunnen verliezen door te fietsen. “De marathon was een manifestatie van vooruitgang”, vertelt ze. Zo is te merken dat de jongeren van nu, vrouwen en mannen, zich zichtbaar maken en zich minder van culturele tradities aantrekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terrein winnen

De aandacht voor fietsen mag dan toenemen. Gaat het om fietsveiligheid gaat, dan is er volgens Neurink nog veel werk aan de winkel. “Fietsen in Irak is gevaarlijk, want automobilisten houden totaal geen rekening met je.” De correspondent houdt haar eigen fiets dus voorlopig nog even in de schuur.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie