Binnenland
AVROTROS

Is dit dan het ultieme middel tegen een kater?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit dan het ultieme middel tegen een kater?

Heb jij wel eens last van hoofdpijn of misselijkheid na een avondje flink wat glazen bier en wijn te hebben gedronken? Duitse onderzoekers zeggen de oplossing te hebben tegen de vervelende symptomen van een kater: een drankje van plantenextracten en mineralen.

Frans Russel, Hoogleraar Farmacologie en Toxicologie van het RadboudUMC in Stax&Toine: "Over het algemeen geldt dat mannen meer alcohol kunnen verwerken dan vrouwen."

Een antikaterpleister, een antikaterpil, een vitamine bruistablet en bijzondere yogaposes: allemaal middeltjes die de oplossing zouden moeten zijn tegen die vervelende kater na een avondje doorzakken. Tot nu toe lijkt niets te helpen, maar brengt dit Duitse onderzoek daar verandering in?

Plantenextracten en mineralen als katermiddel

Duitse onderzoekers beweren met een drankje vol oplosbare plantenextracten in combinatie met mineralen de oplossing te hebben tegen misselijkheid en hoofdpijn door een kater.

In totaal deden 214 proefpersonen verdeeld in drie groepen mee aan het onderzoek. De eerste groep kreeg het drankje met plantenextracten en mineralen. Een tweede groep kreeg alleen de mineralen en de derde groep kreeg een placebo. Alle proefpersonen kregen het drankje drie kwartier voor de alcohol én direct nadat ze stopten.

Het onderzoek beweert dat de proefpersonen die zowel de oplosbare plantenextracten als mineralen dronken, minder last hadden van de brakheid dan de groep die alleen mineralen binnen kreeg.

'Het lijkt te werken tegen vier symptomen bij een kater'

Frank Russel: "Het is een bijzonder onderzoek. Dit is voor het eerst een fatsoenlijk onderzoek naar een middel dat werkzaam is tegen een kater, maar ik betwijfel of het een middel is dat daadwerkelijk iets doet tegen een kater."

Er zijn volgens Russel grote verschillen tussen hoe mensen op alcohol reageren. "Over het algemeen geldt dat mannen meer alcohol kunnen verwerken dan vrouwen, omdat mannen de alcohol sneller afbreken. Daarom hebben mannen ook minder snel last van hoofdpijn."

Wat volgens Russel opvalt is dat in het onderzoek 45 symptomen van een kater op een rij zijn gezet. "Voor vier van die symptomen lijkt het middel iets te doen. Dat is statistisch gezien niet heel sterk. Het lijkt eerder toeval dat het middel op een aantal symptomen goed uitpakt."

'De vlag kan nog niet uit'

Daarnaast zit in het middel het kruid Salix alba verwerkt. Een kruid dat dezelfde werking heeft als een aspirine. Russel: "Als je aan die mensen een pijnstiller geeft, kan ik me voorstellen dat zij minder hoofdpijn hebben dan wanneer je dat niet doet."

Tot slot is de verhouding in de groep met het middel tegen een kater niet gelijk. 65 procent van de groep bestaat uit mannen tegenover 35 procent vrouwen, terwijl die verdeling bij de andere groepen wel gelijk is. Russel: "Op basis hiervan kan de vlag nog niet uit."

Veel middelen hebben het zogenaamde placebo effect. Dat is een suggestieve werking die ervan uitgaat dat je bij het slikken van dat middel de pijn wegneemt. Op dat moment is het ons brein wat er voor zorgt dat we ons niet ziek voelen en kunnen we ons lichaam zelf opwekken om de klachten te onderdrukken.

Russel: "Wanneer je overmatig alcohol drinkt, gebeurt er op zoveel vlakken in je lichaam van alles tegelijkertijd. Dat maakt het haast onmogelijk om één middel te bedenken tegen alle problemen die kunnen ontstaan bij een kater."

Wat helpt dan wel?

Het helpt volgens Russel om tijdens of voor het drinken van een biertje of een wijntje goed te eten. "Dat zorgt voor een volle maag en houdt de bloedsuiker op peil. Over algemeen geldt dat als je tijdens drinken blijft eten, je maag gevuld is en zorgt ervoor dat minder alcohol in je bloed wordt opgenomen."

Een glas alcohol afwisselen met een glas water kan ook wel eens helpen. Dan is de kans dat je door de avond heen minder drinkt een stuk groter. Toch blijft het volgens Russel verstandig om alcohol met mate te nuttigen.

"Een kater is een ingebouwde beveiliging. Je lichaam geeft aan dat je behoorlijk vergiftigd bent. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je de volgende keer beter nadenkt." Een medicijn tegen een kater kan er dan ook maar beter niet komen, zegt Russel. "Dat kan het drankgebruik alleen maar meer in de hand werken en de kans op verslaving vergroten."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie