Steeds minder mensen hebben de CoronaMelder-app
- Nieuws
- Steeds minder mensen hebben de CoronaMelder-app
De CoronaMelder-app wordt veel minder gebruikt dan aan het begin van 2021. In de tijd van de lockdown en de avondklok werden mensen twee keer zo vaak gewaarschuwd als ze in de buurt waren geweest van iemand die positief getest is dan nu. Blok&Toine nemen de CoronaMelder onder de loep met Wolfgang Ebbers, bijzonder hoogleraar Bestuurskunde en Sociologie aan de Erasmus Universiteit, die al anderhalf jaar onderzoek doet naar de effectiviteit van CoronaMelder.
Video niet beschikbaar
Stil
Op dit moment gebruiken 2,4 miljoen mensen de CoronaMelder, en dat is een half miljoen minder dan in mei van dit jaar. Volgens Ebbers komt dat vooral omdat mensen een nieuwe telefoon krijgen, en dan vergeten de app opnieuw te downloaden.
"Dat heeft te maken met de aard van deze app: hij is heel stil. Ik denk dat mensen die app tegenkomen en denken: hij is nooit afgegaan dus hij doet het niet, en hem vervolgens dan verwijderen.”
Zelf melding doen
Toch is het heel erg belangrijk dat mensen de app blijven gebruiken. Ebbers: "Je ziet de infecties weer oplopen en je wil de infectieketens doorbreken. Het achterliggende doel is natuurlijk dat anderen niet besmet raken, maar ook dat de samenleving niet op slot hoeft."
Lange tijd konden besmette personen de omgeving waarschuwen door samen met de GGD een melding te versturen. Door Ebbers’ bestaat de mogelijkheid nu ook dat mensen gelijk zelf de melding kunnen doen, om de besmettelijke dagen en uren zoveel mogelijk terug te brengen. “We weten dat de helft van de meldingen rechtstreeks door de mensen zelf gedaan worden.”
Vanaf 5 miljoen gebruikers
Volgens Ebbers werkt de app al goed, maar begint hij in Nederland echt goed te werken als om en nabij 30 procent van de bevolking de app installeert en gebruikt.
"We willen naar 4,8 à 5 miljoen actieve gebruikers. En in tegenstelling tot wat mensen beweren, slurpt de app geen batterij en kunnen ouders telefoonmodellen de app goed aan."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.