Binnenland
NTR

Duurzaamheid na de dood: restwarmte van crematoria hergebruiken of overledenen composteren?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaamheid na de dood: restwarmte van crematoria hergebruiken of overledenen composteren?

De ene na de andere bevolkingsgroep krijgt te maken met vraagstukken over milieu en klimaat. De boeren met het stikstof, bouwers met PFAS, autorijders moeten op de rem trappen en ook militairen en zorgpersoneel worden op hun verantwoordelijkheid gewezen. Het ene voorstel om de samenleving duurzamer te maken is orthodoxer dan het andere. Wat te denken van het plan om de restwarmte die vrijkomt bij crematoria te gebruiken als energiebron?

{podcast audio="121717" caption="Debat vanuit Amsterdam over Gebedsoproepen van de moskee & Toerisme (3 november 2019)" }
Quote

Ik vind het respectloos

Yesim Candan

In het debatprogramma Kwesties kwam het hele spectrum van meningen over dit voorstel voorbij, dat eerder door GroenLinks werd geopperd in de Amsterdamse gemeenteraad. Zo gaf voormalig Eerste Kamerlid voor de SP Meta Meijer aan dat er beter naar alternatieven kan worden gekeken: "Denk aan een warmtenet, denk aan zonnepanelen op alle gemeentelijke daken. Ik kan er zo wel tien opnoemen."

Columniste Yesim Candan wijst op de heiligheid van de dood: "Ik vind het respectloos." Ondernemer Charlie Helmijr daarentegen heeft er niks op tegen. "Voordat mensen begraven worden, worden ze vaak volgepompt met allemaal chemicaliën zoals formaldehyde, dus zo leuk en vreugdevol is het onderwerp van de dood nu ook al niet."

Het composteren van overledenen

Ook een ander onalledaags voorstel om de milieu-impact rond het levenseinde te beperken passeerde de revue: het composteren van overledenen. Dit is een proces dat eerder dit jaar in de staat Washington in de Verenigde Staten al is gelegaliseerd.

Duo-gemeenteraadslid in Amsterdam voor BIJ1 So Roustayar, wiens partijgenoot het proefballonnetje opliet, gaf aan dat het naast een duurzaamheidskwestie ook gaat over de vrijheid om zelf te kunnen kiezen hoe je met je doden omgaat. Nu hebben mensen al de keuze om te worden begraven of gecremeerd. "Mensen kunnen zelf kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheid gecomposteerd te worden."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie. Luister hier de uitzending terug.

Ster advertentie
Ster advertentie