Naar homepage
Binnenland

'Soms kom ik buiten en schrik ik een beetje, ben ik die pandemie al vergeten'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Soms kom ik buiten en schrik ik een beetje, ben ik die pandemie al vergeten'

Tommy Wieringa volgt voor NRC Handelsblad de actualiteit met een kritische blik. De schrijver en columnist waagt zich regelmatig in de krant aan politieke beschouwingen. Zoals de toespraken van Mark Rutte. "In het begin was er nog een toon van gezamenlijkheid. Die is tot mijn grote spijt verdwenen", zegt hij in Met het Oog op Morgen.

Hoewel veel mensen met enige teleurstelling terugblikken op het afgelopen jaar en de globale pandemie, ziet Wieringa het minder somber in. "Ik heb de verrukkelijke positie dat ik alleen maar hoef te schrijven. Soms kom ik buiten en dan schrik ik een beetje, ben ik het al vergeten. Dat de hele wereld veranderd is daarbuiten."

Natuurlijk vond de schrijver het virus ook ingrijpend. Maar relativeren kan hij ook. "Dit is maar een voetnoot bij de klimaatcrisis. Het is een uitvloeisel van hoe we omgaan met de aarde, maar die klimaatcrisis is groter, belangrijker en omvattender. Het zal ons allemaal raken, vooral de kinderen."

En dat is ook waar het misgaat bij het coronavirus, zegt hij. "Zolang het zich afspeelt in gesloten ruimtes als verpleeg- en ziekenhuizen, zie je het niet. Dan voel je het niet. Als je er bulten van krijgt, of je kinderen geraakt worden. Dan heeft het een hele andere impact."

Andere waarheden

In 2020 mocht Wieringa ook afreizen naar de Verenigde Staten om Barack Obama te interviewen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook met Trump-supporters te spreken. "Het zijn geen monsters, maar bange en gedesïnformeerde mensen. Dat gaat best snel, dat je in zo'n surreële werkelijkheid komt die totaal afstaat van wat jij en ik zien."

Naast het klimaat vormt dat een van de thema's waar de schrijver zich het meest zorgen over maakt. "Dat is de pest in de wereld op dit moment. Waar je aan de ene kant verdeeldheid zaait, rinkel aan de andere kant de kassa. Dat ontmantel je niet zomaar."

Ook in zijn eigen omgeving komt hij mensen tegen met twijfels en vragen. Hij vindt het lastig, maar geen reden om vriendschappen op te geven. "Omdat ik wezenlijk vind dat je niet een mening bent, maar een mening hebt. En die doet er op de lange termijn niet toe."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie