Naar homepage
Binnenland

Geen piek in Friesland, maar toch ongerustheid: 'Alertheid moet net zo groot zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen piek in Friesland, maar toch ongerustheid: 'Alertheid moet net zo groot zijn'

Ondanks dat de besmettingen niet zo groot zijn als in de randstad, benadrukt Sybrand Buma van de veiligheidsregio Fryslân dat er in zijn regio niet achterover geleund kan worden. De burgemeester van Leeuwarden zegt bij Spraakmakers dat 'alertheid' geboden is.

De burgemeester van Leeuwarden, en voorzitter van de veiligheidsregio Fryslân, waant zich niet gerust, ondanks dat de besmettingen in Friesland vele malen lager zijn dan in de randstad. "We hebben in het voorjaar gezien dat wanneer de IC-opnames sterk stijgen in andere delen van het land, wij mensen opnemen en dat heeft dus ook consequenties voor de zorg hier."

Buma gaat verder: "Ook het bron- en contactonderzoek heeft hier zijn grens bereikt. Het is niet zo dat het hier allemaal makkelijk is. Het is gelukkig geen piek zoals in de randstad. Maar de stijging is net zo en de alertheid moet net zo groot zijn hier. Wij kunnen die piek wellicht nog voorkomen door nu goed die maatregelen te volgen."

Vorige week zei Buma nog dat hij hoopte dat de maatregelen op een regionaal niveau zouden blijven. Maar teleurgesteld was hij niet maandag bij de landelijke verscherping. "De situatie is zo dat ook hier in de provincie allang het niveau bereikt is dat je maatregelen moet nemen. Dus dat er nu landelijke maatregelen worden genomen, is onvermijdelijk."

Mondkapjes op het platteland van Friesland

"In de grote steden heeft men zelf beoordeeld dat men mondkapjes wil gebruiken. Ik zie dat op het platteland van Friesland niet als zinvol. Buma zegt de mondkapjesrichtlijn van het RIVM aan te houden. "Als bestuurder weet ik niet of je mondkapjes moet dragen. Het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM doen aanbevelingen. En als zij zeggen dat het niet werkt, dan ga ik niet zeggen dat het toch moet", aldus de burgemeester.

Over de verschillen per regio maakt Buma zich niet druk. "Ik vind het niet gek dat er verschillen zijn per veiligheidsregio. Vier veiligheidsregio's doen het wel, 21 andere niet", zegt Buma, doelend op de mondkapjes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie