Binnenland

Column | Mantelzorgers uit Turkije en Marokko naar Nederland halen?
NTR

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Mantelzorgers uit Turkije en Marokko naar Nederland halen?

Mantelzorgers uit Turkije en Marokko laten invliegen? "Er worden miljoenen uitgegeven voor de moskeeën in Nederland. Met dat geld zou je zeer moderne verpleeghuizen kunnen bouwen en Turkse en Marokkaanse vrouwen kunnen omscholen", ziet columnist Celal Altuntas. Hij neemt met deze column een voorschot op het debat vanavond in het debatprogramma Kwesties (NTR).

Ik ben geen voorstander van het idee om mantelzorgers of ziekenverzorgers uit de dorpen van Marokko en Turkije naar Nederland te halen om voor de Marokkaanse en Turkse ouderen hier te zorgen, zoals Mohammed Benzakour in de NRC bepleit.

Nederland kent volgens Benzakour vrijwel geen instellingen die berekend zijn op de gebruiken én gebreken van Nederlandse Turken en Marokkanen. Benzakour doet al die werkers die dag en nacht hun best doen in de verpleeghuizen en thuiszorg ernstig tekort door een beeld te schetsen dat de Marokkaanse en Turkse ouderen goede zorg ontberen.

Zeker, er zijn problemen in de verpleeghuizen. In het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers staan die kort en krachtig beschreven.

Expats of slavinnen

Voor de cultuursensitieve mantelzorgers waar Benzakour niet ten onrechte voor pleit, moeten we echter in Nederland een oplossing vinden en niet expats in laten vliegen uit Marokko en Turkije. Door je steeds afhankelijk op te stellen van je vakantieland/het-land-van-je-ouders los je de problemen in Nederland niet op.

De ene keer moeten we imams uit Turkije en Marokko halen om de problemen met geradicaliseerde soennitische jongeren in Nederland op te lossen. Een andere keer halen we Turkse en Arabische leraren naar Nederland halen om Turks en Arabisch te onderwijzen. En nu dan mantelzorgers om voor de Turkse en Marokkaanse ouderen te zorgen.

Ik zou bijna zeggen dat Benzakour op zoek is naar huisslavinnen in plaats van ziekenverzorgers.

Geld voor verzorgers hier

Benzakour schrijft dat het zorgprobleem ook de schuld is van de betreffende gemeenschappen: ‘zij hebben twintig jaar zitten dommelen’. Dat dommelen betwijfel ik echter. Er worden miljoenen uitgegeven voor de moskeeën in Nederland. Met dat geld zou je zeer moderne verpleeghuizen kunnen bouwen en Turkse en Marokkaanse vrouwen kunnen omscholen tot ziekenverzorgsters/mantelzorgers.

Quote

Voor je het weet, leven sommigen als slavinnen omdat ze afhankelijk zijn van de families

Celal Altuntas

Er zijn ongetwijfeld meer dan genoeg gemotiveerde vrouwen en wellicht ook mannen, die vanwege geldgebrek geen opleiding in de Verzorging kunnen volgen. Geef die mensen de kans zo’n opleiding te doen.

Door vrouwen uit Marokko en Turkije naar Nederland te halen los je de problematiek niet op. Je creëert juist nieuwe problemen, want ze spreken de taal niet, kennen de regels hier niet. En voor je het weet, leven sommigen als slavinnen, omdat ze afhankelijk zijn van de families van de ouderen waar zij voor geacht worden te zorgen.

Kwesties

Voor kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst is het vaak een schande om hun ouders in een verzorgingshuis te stoppen, maar als de ouders thuis blijven wonen, rust de zorg op de kinderen of andere familieleden met ondersteuning van professionele zorgers. Door het zeer gebrekkige Nederlands van de ouderen, moeten kinderen bovendien bijspringen in het contact met zorgverleners. Schrijver Mohammed Benzakour pleit voor tijdelijke mantelzorgers uit Marokko en Turkije. Zijn er echte alternatieven?

Luister de uitzending terug

Ster advertentie
Ster advertentie