Binnenland
KRO-NCRV

In dit bedrijf is iedereen gelijkwaardig: 'Ga gewoon met elkaar in gesprek'

foto: Foto ter illustratie. ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In dit bedrijf is iedereen gelijkwaardig: 'Ga gewoon met elkaar in gesprek'

Kleine en middelgrote bedrijven spelen een belangrijke rol in het tegengaan van ongelijkheid in de samenleving. Dat zegt Carolien Nijhuis, eigenaar van een bedrijf in metaal en rubber bij Spraakmakers. Dit is hoe zij de kloof tussen groepen zélf aanpakt.

Het is even wennen als iemand bij Nijhuis komt werken. Mensen zijn, zegt ze, niet gewend om gelijkwaardig behandeld te worden. Ook is het voor velen nieuw om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of niet-Nederlandse afkomst te werken. Simpelweg omdat ze niet in elkaars netwerk zitten. Dat gebeurt hier voor het eerst.

Hoeksteen

Hoe ze die tegenstellingen overbrugt? "Praten, communiceren als er onduidelijkheid is of frictie. Want dat gebeurt, we zijn mensen. Niet pappen en nathouden, maar gewoon met elkaar in gesprek gaan." De verbinding zoeken is ook belangrijk. "Dat je ziet dat je ook heel veel overeenkomsten hebt in plaats van dat je hamert op de verschillen."

Meer bedrijven zouden dat moeten doen, vindt Nijhuis. "Ik denk dat een hele grote oplossing in onze maatschappij ligt in het midden- en kleinbedrijf zoals het onze. We hebben ongeveer dertig medewerkers. Ik denk dat je dan een soort hoeksteen van de werksamenleving bent. Omdat de lijntjes nog zo kort zijn, heb je ook echt een goed gevoel bij elkaar."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie