Naar homepage
Binnenland

Huzarensalade, zo gemaakt met dit recept
NTR

foto: huzarensaladefoto: huzarensalade
  1. Nieuwschevron right
  2. Huzarensalade, zo gemaakt met dit recept

"Huzarensalade hoort bij mijn kinderjaren, net als de grote schoonmaak, het kloppen van kleden, wasteilen vol opbollende lakens en kookgerei van gewolkt email", vertelt Alma Huisken. In Mangiare! deelt ze haar recept voor deze salade, uit Het Groene Kippenboek.

Je maakt hem met restjes rundvlees (draadjesvlees, rosbief, pekelvlees of rundertong), maar ham of kip zijn prima alternatieven. Liever vegetarisch? Neem een licht gekruide en bereide vleesvervanger naar keuze.

Ingrediënten

* 200 g gaar vlees (of bereide vleesvervanger)
* 2 gekookte bieten, gestroopt
* 8 koude, gekookte aardappels
* 1-2 stevige, smakelijke appels
* 1 sjalot
* 2 el zilveruitjes
* 3-4 kleine zure augurken
* 6 hardgekookte eieren, gepeld, gehalveerd
* ca. 4 el slaolie
* ca. 2 el appelazijn
* Snuf zout en witte peper (die is hier lekkerder dan zwarte)
* Slasaus of mayonaise, naar behoefte

Ook nodig, ter garnering: frisse slabladeren, toefjes peterselie, schijfjes tomaat en komkommer, 'waaiers' van augurken en mayonaise uit een tube.

Bereiding

Snijd het vlees zeer klein. Hak de bieten, aardappels en appels in mooie, fijne blokjes. Snipper de sjalot zeer fijn, halveer de zilveruitjes en snijd de augurken in dunne schijfjes. Hak 4 van de 6 eieren fijn. Meng dit alles met alles van het rijtje olie t/m mayonaise tot een smeuïge massa.

Bekleed de randen van een platte schaal met slablaadjes. Lepel de massa als keurige berg in de schaal, half op de slablaadjes.

Garneer met aangegeven onderdelen en met de overige eitjes – in kwarten of plakjes gesneden – en sierlijke dotten mayonaise.

Geef er warme, desgewenst beboterde, toast bij.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie