Binnenland
AVROTROS

Hoe lang blijft drugs in je bloed? 'Ook dag na gebruik kun je een positieve uitslag krijgen'

foto: ANP / SANDER KONINGfoto: ANP / SANDER KONING
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lang blijft drugs in je bloed? 'Ook dag na gebruik kun je een positieve uitslag krijgen'

Afgelopen jaar werden zo'n 13.000 processen-verbaal opgemaakt om drugs in het verkeer: een forse stijging ten opzichte van 2017. Veel van die mensen weten alleen niet dat zij nog onder invloed zijn. Blijft drugs inderdaad langer dan een dag zichtbaar in je bloed? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie bij EenVandaag.

Drugstest

Toxicoloog Rogier van der Hulst van het Nederlands Forensisch Instituut legt uit hoe de drugstest van de politie werkt: "Bij een test wordt speeksel afgenomen. Dat wordt getest op een aantal drugs en daar komt een positieve of negatieve uitslag uit. Bij een positieve speekseltest wordt in Nederland bloed afgenomen. Dat wordt dan onderzocht om te kijken of iemand onder invloed is."

Uit zo'n speekseltest komt niet naar voren of iemand nuchter is of onder invloed, alleen of bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. En ook na een dag kunnen sommige stoffen nog gevonden worden.

Langer bij MDMA of cannabis

Juist daarom schrikken sommige bestuurders op. Bij bepaalde drugs zoals MDMA of cannabis kan het namelijk veel langer in je systeem blijven, zelfs als het al dagen eerder gebruikt is.

"Afbraakproducten van de drugs zijn langer in je bloed aanwezig dan de actieve component", vertelt Van der Hulst. "Die speekseltesten kunnen ook reageren op zo'n afbraakproduct. Het hoeft dus niet te betekenen dat je een werkzame hoeveelheid drugs in je bloed hebt om toch een positieve uitslag te krijgen."

"Feit of Fictie - Drugs blijven langer dan een dag in je lichaam zitten"

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie