Binnenland
NOS

Nathalie werd gedrogeerd met een naald tijdens het uitgaan: 'Ik zakte in elkaar'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nathalie werd gedrogeerd met een naald tijdens het uitgaan: 'Ik zakte in elkaar'

Geen drugs in je drankje, maar een naald in je been of arm tijdens het uitgaan. Het fenomeen 'Needle Spiking' was al bekend in Groot-Brittannië, Frankrijk en België. Nu ook in Nederland. NOS Stories sprak een vrouw die geprikt is. Jeroen Gortworst deelt haar verhaal in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal

Nathalie (22, volledige naam is bekend bij de redactie) vertelt dat ze begin november een avondje uit ging met vriendinnen in Amsterdam. Na twee mixdrankjes ging het mis. "Ik zakte in elkaar. Ik snapte niet wat er om me heen gebeurde. Het was echt een waas. Toen wist ik meteen dat het foute boel was."

Pupillen

Ze kwam met haar ouders op de Spoedeisende Hulp terecht waar een arts haar onderzocht. "Die scheen met een lampje in mijn ogen en zei meteen: 'Nou meid, er is wat in je drankje gegooid'." Toen Nathalie twee dagen later een vreemde plek op haar bovenbeen zag, ging ze naar haar huisarts die de plek met een loep bestudeerde.

"Die heeft toen gezegd: 'De kans dat die plek is veroorzaakt door de injectie met een naald is heel groot. Zo'n puntje dat erin zit, kan alleen zijn veroorzaakt door iets dat de huid penetreert.'" Een insectenbeet werd uitgesloten.

Nathalie en haar ouders meldden het voorval bij de politie. Ze kan geen aangifte doen omdat ze geen bloed-of urinetest heeft die bewijst dat er drugs in haar lichaam zaten. Zo'n test wordt niet standaard afgenomen in ziekenhuizen bij (vermoedens van) drogeren, tenzij de patiënt er zo slecht aan toe is dat voor de behandeling moet worden achterhaald wat er in het lichaam zit.

Onderzoek

"Dat is frustrerend. Ik had het heel graag zeker willen weten. Diep van binnen weet ik ook dat ik gedrogeerd ben, en ze hebben het vastgesteld in het ziekenhuis aan de hand van mijn pupillen, maar toch krijg ik elke keer te horen, ook bij de politie: 'Heb je het op papier? Heb je bloedonderzoek, heb je urineonderzoek?'."

De politie Amsterdam bevestigt de melding. Het voorval in het café gebeurde in november, maar Nathalie heeft er nog altijd last van. Ze heeft geregeld paniekaanvallen en loopt bij een psycholoog.

Ster advertentie
Ster advertentie