Binnenland
NOS

SCP: deel thuiswonende ouderen loopt tegen problemen aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP: deel thuiswonende ouderen loopt tegen problemen aan

Een deel van de thuiswonende ouderen ontvangt niet of te weinig passende zorg, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag verschenen rapport. Ruim 1,2 miljoen 75-plussers wonen in Nederland zelfstandig. Over het algemeen redden zij zich goed, maar een deel wordt belemmerd door 'hardnekkige' knelpunten.

De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar een deel komt daardoor in de knel, schetst het SCP in dit rapport. Sommige ouderen voldoen soms (net) niet aan de voorwaarden om zorg of ondersteuning te krijgen, terwijl anderen moeite hebben om passend aanbod te vinden.

Niet op de radar

Ook staan sommigen niet goed op de radar van professionele hulpverleners, terwijl ze wel zorg nodig hebben. Financiële redenen kunnen daarbij een rol spelen, maar ook de wens om zelf regie te houden.

Een gebrek aan voldoende passende zorg en ondersteuning kan leiden tot verergering van de problemen, een lagere kwaliteit van leven en een verhoogde kans op de inzet van acute en vaak zwaardere zorg.

Regels

In 2015 zijn er namelijk meer regels ingevoerd om de zorg beter passend te maken, maar in de praktijk is dit ingewikkelder geworden. Er zijn veel procedures en papierwerk bijgekomen. Een ander knelpunt is het tekort aan middelen en personeel om passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan ouderen. Volgens het SCP ontbreekt het vaak ook aan de juiste deskundigheid en vaardigheden bij zorgprofessionals. Zij krijgen van hun organisatie vaak te weinig ruimte om te kunnen handelen.

Voor concrete oplossingen is er volgens het SCP vervolgonderzoek nodig. "Een goede eerste stap is om lokaal te kijken welke hobbels er zijn en wat er gedaan kan worden met betrokkenen in het netwerk van de ouderenzorg", vertelt Inger Plaisier, onderzoeker bij het SCP: "Je moet proberen met z'n allen een manier te vinden om met het huidige stelsel om te gaan en welke mogelijkheden het wel biedt." Plaisier vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

SCP: deel thuiswonende ouderen loopt tegen problemen aan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie