Binnenland
AVROTROS

'Scheer ouderen niet over één kam'

foto: Roos Koolefoto: Roos Koole
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Scheer ouderen niet over één kam'

Hoe kwetsbaar zijn onze ouderen nou echt? Is het wel terecht om iedereen boven de 65 over één kam te scheren? Verouderingswetenschapper David van Bodegom van Leyden Academy vindt dat we er meer over in gesprek moeten met de ouderen zelf, zegt hij in Stax&Toine. Een betoog dat de 73-jarige powerlifter Ina Koolhaas van harte ondersteunt.

Koolhaas is fitter dan veel anderen. Ze komt net uit de training: "Ik heb 136 kilo getild. Maar ik heb daar wel heel veel voor moeten trainen. Lieve oudere mensen, laat je niet kwetsbaar noemen. Natuurlijk zorgen we voor de kwetsbaren. Dit is een generatie die oorlogen heeft meegemaakt, laat je niet zomaar kwetsbaar noemen!"

Preventief fit

Koolhaas traint vooral om lang gezond te blijven. "Ik dacht: ik moet in ieder geval blijven bewegen. Ik heb mijn man ook naar de sportschool gestuurd."

Daarnaast ziet Koolhaas angst als een slechte raadgever. "Mensen werden ook heel bang gemaakt. Niet geheel onterecht natuurlijk, maar ik zou ook willen pleiten voor preventie. Ik ben ook niet opgevoed dat ik goed voor mijn lijf moet zorgen." Dat is later veranderd: inmiddels is Koolhaas wereldkampioen powerliften in de categorie 70+.

Naar ouderen luisteren

Verouderingsexpert Van Bodegom wil vooral in gesprek met de oudere doelgroep. "Ik snap dat er gekozen is voor het beperken van bezoek. Maar ik denk dat het goed is om ook ouderen zelf te vragen wat zij acceptabele risico’s vinden. De stem van die ouderen heb ik eigenlijk te weinig gehoord in het debat. Er waren altijd artsen of andere deskundigen die praten over ouderen, en beslissingen voor ze maakten."

In Stax&Toine praten Ina Koolhaas en David van Bodegom uitgebreid verder over dit onderwerp. Kijk bovenin dit artikel het fragment, of beluister het hier:

Ouderen moeten meer bewegen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie