Binnenland
AVROTROS

Terrassen weer open: zoveel betaal je straks voor een biertje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terrassen weer open: zoveel betaal je straks voor een biertje

Kijk jij al uit naar een lekker koel biertje op het terras? Morgen is het dan eindelijk zover. Wel kan dat biertje fors duurder zijn dan je gewend bent. Door de tegenslagen van de coronacrisis hebben grote bierbrouwers hun prijzen fors verhoogd. Hoeveel ben jij bereid voor je biertje te betalen?

"De verwachting is dat de prijs voor een vaasje, een biertje van vijfentwintig centiliter, gemiddeld rond de 3 euro gaat kosten. In Amsterdam zal dat rond de 3,50 euro worden", zegt horeca-expert Maarten Wessels in Blok&Toine.

Wat gaan we betalen voor een biertje?

Grote bierbrouwers hebben door de coronacrisis veel minder omzet behaald en daarom de prijs per liter bier fors verhoogd. Zo heeft Heineken de literprijs met 2,7 procent verhoogd en Grolsch met 3,9 procent.

Een domper voor horeca-ondernemers die de prijs liever niet willen doorberekenen aan de klant, maar zelf ook grote verliezen hebben geleden. Wessels: "Een aantal ondernemers hebben de prijs in januari al verhoogd en zitten nu in dubio of zij de prijs nog verder moeten verhogen."

Ook zit er volgens Wessels een verschil tussen de ondernemers die vinden dat zij een buurtfunctie hebben en in een kleinere gemeente zitten en een ondernemer in de stad waar veel toeristen komen. "Daar zullen prijsverschillen door ontstaan."

Wordt de rest van de menukaart ook duurder?

Dit zal de nieuwe prijs zijn waar we aan moeten wennen volgens Wessels: "De eerste ondernemer die de prijs weer verlaagt, moet nog geboren worden." Een aantal ondernemers stoeien nog met een psychologische prijs van 2,95 euro, zodat de prijs in ieder geval net onder de drie euro blijft.

Of de rest van de menukaart ook in prijs omhoog gaat, zijn de meningen nog over verdeeld. "Een aantal ondernemers heeft de prijs voor eten iets verhoogd", zegt Wessels. "Wel hebben veel ondernemers de menukaart aangepast aan hun 'take away-menukaart'. Mocht het weer tegenvallen en er komen weinig mensen naar het terras, blijft de verspilling zo klein mogelijk."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie