Binnenland

Oranjevrouwen in actie tegen Noorwegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranjevrouwen in actie tegen Noorwegen

"Als je presteert, verdien je de aandacht. En dat krijgen ze nu." Oud-voetbalinternational Jeanet van der Laan is blij met de groeiende aandacht voor het Nederlands vrouwenelftal. Vanavond om 19.00 uur trappen de Oranjevrouwen hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen af in het stadion van FC Groningen. De wedstrijd is van begin tot eind te volgen op NPO Radio 1.

De verwachtingen zijn hoog, want deze zomer haalden de Oranjevrouwen de Europese titel binnen. Van der Laan: "De stemming is euforisch, helemaal nu gisteravond Lieke Martens tot de beste vrouwelijke speler en Sarina Wiegman tot de beste vrouwelijk coach ter wereld zijn uitgeroepen. Ik ben heel benieuwd wat de invloed hiervan is op de prestaties vanavond."

Er is wel een aantal wijzigingen in het Oranje-elftal. En ook assistent-bondscoach Foppe de Haan is er niet meer bij. "Dat kunnen factoren zijn die een rol spelen in de prestaties", stelt Van der Laan.

Zeeman

Afgelopen donderdag boekte de Oranjeleeuwinnen een zege op Oostenrijk in een oefenwedstrijd. Tijdens die wedstrijd viel Kelly Zeeman al na een kwartier uit met een enkelblessure. Zij zal vandaag ook niet spelen. Maar dat heeft volgens NPO Radio 1-voetbalcommentator Frank Wielaard geen grote gevolgen voor het elftal. "Zeeman is normaliter backup voor Van der Gragt en Dekker centraal achterin. Het zou vervelender zijn als Shanice van de Sanden niet kan spelen tegen Noorwegen." Zij stond niet in de opstelling tegen Oostenrijk, terwijl ze wel bij de selectie zat.

Shanice van de Sanden in actie tegen Elise Thorsnes van Noorwegen. Bron: ANP

Moeilijkste én belangrijkste

Het duel van vanavond is, op Noorwegen - Nederland na, de moeilijkste en dus de belangrijkste wedstrijd in de WK-kwalificatie. Noorwegen geldt als de zwaarste tegenstander. Van de andere groepsgenoten, Ierland, Noord-Ierland en Slowakije, hoort Nederland normaliter te winnen. De wedstrijden tegen Noorwegen beslissen dus of Nederland zich rechtstreeks plaats voor het WK in Frankrijk of via een play-off een extra kans krijgt.

Op het afgelopen EK was Noorwegen ook al de belangrijkste wedstrijd. Dat duel zou het toernooi maken of breken. Dat liep gelukkig goed af en dat neemt Oranje vanavond natuurlijk ook mee.

Uitverkocht stadion

De Noorse vrouwen moeten het doen zonder topper Ada Hegerberg. Zij meldde zich na het EK voor onbepaalde tijd af als international, uit onvrede over de door de bond gebrekkig georganiseerde voorbereiding op dat toernooi. "Maar er is nog kwaliteit genoeg bij de Noren. Hjelmseth is een goede keeper, Thorisdottir een Van der Gragt-achtige verdediger, Graham Hansen een middenvelder van wereldformaat en met de terugkeer van Herlovsen in de spits staat er genoeg dreiging in de punt van de aanval", aldus Wielaard.

Wel heeft Nederland op alle posities een vergelijkbare of betere speelster ten opzichte van Noorwegen. Alleen mist het elftal Kika van Es in de basis in vergelijking met het EK. "En met een uitverkocht stadion vol fans erachter, moet Nederland deze wedstrijd kunnen winnen."

Tip

Als tip geeft Wielaard mee: "Let naast de bekende namen als Lieke Martens en Jackie Groenen ook eens op de meedogenloos hard verdedigende Stefanie van der Gragt, of de slimme technisch-vaardige Daniëlle van de Donk."

Nederland - Noorwegen

Volg de wedstrijd live in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, met commentaar van Frank Wielaard en Ragnar Niemeijer en analyse van Jeanet van der Laan. Zij speelde 29 keer bij het vrouwenelftal van Oranje.

Schema WK-kwalificatie

  • Vrijdag 24 november 2017: Slowakije - Nederland
  • Dinsag 28 november 2017: Nederland - Ierland
  • Vrijdag 6 april 2018: Nederland - Noord-Ierland
  • Dinsdag 10 april 2018: Ierland - Nederland
  • Vrijdag 8 juni 2018: Noord-Ierland - Nederland
  • Dinsdag 12 juni 2018: Nederland - Slowakije
  • Dinsdag 4 september 2018: Noorwegen - Nederland
Ster advertentie
Ster advertentie