Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: viering van de geboorte van jezus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: viering van de geboorte van jezus

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, in het jaar 321, bepaalde keizer Constantijn de Grote dat de geboorte van Jezus voortaan op deze dag wordt gevierd.

Voor het jaar 321 vierden landen rond de Middellandse Zee een andere verjaardag op 25 december: de verjaardag van de onoverwinnelijke zon. De Romeinen noemden deze feestdag Dies Natalis Solis Invicti. De Germanen vierden rond 21 december ook het licht tijdens de midwinter- en joelfeesten. Het boze en donkere werd daarbij met licht verjaagd.

Maar in 321 had de Romeinse keizer Constantijn de Grote samen met andere geestelijke besloten dat de geboorte van Jezus voortaan op 25 december gevierd zou worden.

Hoe kwamen ze aan die datum?

Daar verschillen de meningen over. Sommige historici denken dat het makkelijk uitkwam om dit feest te vieren in plaats van de heidense lichtfeesten. En dat dit een manier was om het christelijke geloof beter te kunnen verspreiden. Andere gelovige geleerden waren van mening dat Jezus verwekt zou zijn op de eerste dag van de lente, op 25 maart. En dus zou de geboorte 9 maanden later volgen in december. Of 25 december ook daadwerkelijk de geboortedatum is van Jezus, is niet zeker.

In oosterse kerken die een andere kalender gebruiken, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk, wordt Kerst 13 dagen later gevierd. De dagen ertussen worden ook wel 'de twaalf dagen van Kerstmis genoemd'.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie