Binnenland

Vijftien wetenswaardigheden over de nieuwe ministersploeg

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijftien wetenswaardigheden over de nieuwe ministersploeg

[EO - NOS] Alle 16 ministers van het kabinet Rutte 3 kwamen voor een eerste kennismaking langs bij Lara Rense en Tijs van den Brink op NPO Radio 1. Dit zijn 15 wetenswaardigheden over de nieuwe ministersploeg, opgetekend tijdens deze ontmoetingen.

  • Van de twee ministers van buitenlands zaken is Sigrid Kaag het talenwonder: Zij spreekt 6 talen (Engels, Spaans, Nederlands, Frans, Duits en Arabisch) en Halbe Zijlstra 4 talen (Nederlands, Engels, Duits en Fries)
  • "Ik vind het te weinig." Mark Rutte over het feit dat er uiteindelijk maar 1 vrouwelijke VVD-minister in zijn kabinet zit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

  • "Ik geloof niet zo in ergens aan een rotswand gaan hangen en dan een sterk team worden. Wel door samen te eten en goede sfeer hebben." Mark Rutte onderneemt met zijn nieuwe ministersploeg geen teambuildingsactiviteiten in de buitenlucht.
  • Minister Bruno Bruins van sport erkent dat hij niet zo veel heeft met sport, behalve dat hij van plan is om elke zaterdagochtend bij het voetbal te zijn van zijn zoontje.
  • "Als minister van wonen zeg ik: We moeten flink gaan bouwen in Nederland voor starters en gezinnen." Kajsa Ollongren wil voortvarend aan de slag in haar rol als minister van wonen.
  • "Binnen een jaar willen ik achterstallig onderhoud wegwerken bij de krijgsmacht. Dat is mijn eerste inzet." Minister van defensie Ank Bijleveld.
  • "Er zitten veel Rotterdammers in dit kabinet. En Rotterdammers zijn doeners." Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport.
  • "Het gerucht dat er 100 miljoen gekort wordt op wijkverpleging klopt niet. Er is geen reden voor zorg. Er is meer budget te besteden voor de wijkverpleging." Minister Hugo de Jonge (CDA) van volksgezondheid, welzijn en sport.
  • "Ik ben geen jurist; daar draai ik niet om heen en dat helpt. Bovendien heb ik een sterke advocaat aan mijn zijde." Minister van justitie en veiligheid Sander Dekker.
  • Beide ministers op justitie en veiligheid zijn liefhebbers van racefietsen. Zowel Ferd Grapperhaus als Sander Dekker maken met regelmaat een racefietstocht in hun vrije tijd.
  • "Ik ben Rooms-Katholiek. Mijn kinderen zijn alle 4 katholiek gedoopt." Minister Sigrid Kaag van buitenlandse zaken op de vraag waarom zij de eed aflegde bij de beëdiging.
  • "Jihadisten zijn misdadigers die zich moeten verantwoorden als ze terugkeren naar ons land." Minister Ferd Grapperhaus op de vraag hoe hij aankijkt tegen de ophef die PVV maakt over zijn eerdere uitspraken over jihadisten.
  • "Daar ga ik me op beraden. Als er weeffouten in het systeem zitten, moeten we die aanpassen." Minister Sander Dekker op de vraag wat hij met de petitie doet naar aanleiding van de moord op Anne Faber.
  • De maximum snelheid van 130 kilometer per uur blijft overeind, zegt de ministeri van verkeer en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD): "We gaan met een totaalpakket de CO2-uitstoot aanpakken en we gaan steeds meer electrisch rijden, dus dat kan prima met 130."
  • "Onderhandelen over ethische thema’s op hartsniveau vind ik mooier dan onderhandelen over geld." Minister van landbouw en natuur Carola Schouten (ChristenUnie).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Presentatie nieuwe kabinet - Ministers Hoekstra, Koolmees, de Jonge, Grapperhaus, Dekker en van Nieu

Presentatie nieuwe kabinet - Ministers Zijlstra, Kaag, Ollongren, Bijleveld en Wiebes

Presentatie nieuwe kabinet - Ministers Rutte, van Engelshoven, Slob, Schouten en Bruins

Ster advertentie
Ster advertentie