Binnenland
AVROTROS

Mysterybox: 'Een pakket dat nooit aankomt of vol goedkope troep'

foto: Pexels - Giftpundits.comfoto: Pexels - Giftpundits.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Mysterybox: 'Een pakket dat nooit aankomt of vol goedkope troep'

Een kaartspelletje, nieuwe sneakers of een dode muis? Kopers van een zogeheten mysterybox kunnen werkelijk van alles verwachten in het pakketje dat thuisbezorgd wordt. Online vind je steeds meer video's van YouTubers die zo'n verrassingspakket van soms wel honderden euro's uitpakken. Maar krijg je altijd waar voor je geld?

Shayno Numansen van Alicante dook in de wereld van de mysteryboxen en zocht uit of het echt zo gemakkelijk is om een mysterybox van het dark web te bemachtigen.

Wat is het dark web?

Het dark web is een verborgen gedeelte binnen ons wereldwijde web. Het is een verzameling websites die bestaan op een versleuteld netwerk waar je niet zomaar bij kunt met traditionele zoekmachines en traditionele browsers. Je hebt hiervoor een speciale browser nodig.

Gebruikers van het dark web zijn zo goed als onzichtbaar en lastig te traceren. Perfect voor criminelen voor het handelen in drugs, wapens, vervalste paspoorten, organen en kinderporno. En als we de vloggers op YouTube moeten geloven, kun je tegenwoordig dus ook hele spannende mysteryboxen bestellen met daarin de meest gekke producten.

'Bizarre producten'

De mysterybox-trend is vooral op YouTube heel populair. Numansen: "Vloggers beweren dat ze een mysterybox hebben besteld van het dark web en pakken dit samen met hun volgers uit. Die filmpjes worden heel spannend en sensationeel neergezet, bijna horrorachtig."

Als je de video's op YouTube bekijkt, komen de meest bizarre producten uit de doos tevoorschijn. "Van een dode muis tot een usb-stick waarbij je een code in moet voeren en waarbij je allerlei oude en vage foto's met bloed krijgt."

Numansen probeerde zelf ook zo'n mysterybox te bestellen via het dark web. "We zijn een heleboel shops op het dark web tegengekomen waar je zo'n mysterybox zou kunnen bestellen. Sommigen zagen er heel betrouwbaar uit."

Bitcoins

Maar hoe betrouwbaar is het? Je hebt boxen van veertig tot 10.000 euro en je koopt zo'n box met bitcoins. "De winkels die op het dark web mysteryboxen verkopen, noteren een bitcoinadres waar je het geld op kan storten", zegt Numansen.

"Er zijn een aantal sites waar je dat adres in kan voeren om de transacties te controleren. Daar kan je zien hoeveel geld gestort of verplaatst is, wanneer precies en wat de laatste transactie was."

Bij het invoeren van meerdere bitcoinadressen, kreeg Numansen meldingen van fraude met reviews van mensen die eerder door dat adres zijn opgelicht. "Zo kwamen wij erachter dat alle dark web winkels die wij gevonden hadden en er betrouwbaar uitzagen, allemaal fraudeurs bleken te zijn."

Pas op voor oplichterij

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het ook vaak zo. Numansen: "Heel veel mensen hebben duizenden euro's betaald en uiteindelijk helemaal geen pakket ontvangen. Het gaat vaak vrijwel altijd om oplichterij."

Het gaat waarschijnlijk zelfs zover dat de video's die de vloggers maken compleet nep zijn. "Ik heb nergens op het dark web daadwerkelijk zo'n box kunnen verkrijgen. De YouTubers flansen waarschijnlijk zelf iets in elkaar en maken daar een leuke video van met spannende muziek en spannende effecten."

Numansen heeft ook contact gehad met een van de YouTubers die een mysterybox uitpakte. Hij gaf toe dat de filmpjes inderdaad nep zijn.

Mysterybox via bekende websites

Ook via Bol.com, Ebay en nog veel meer websites kun je een mysterybox bestellen met daarin allemaal verrassende producten. Zo zou je bijvoorbeeld voor twintig euro een mysterybox kunnen kopen met daarin een waarde van maar liefst tweehonderd euro.

Helaas blijkt uit de video's van YouTubers die boxen van het 'normale' web hebben gekocht dat je ook voor deze boxen altijd teveel geld neerlegt. Dus was je van plan een mysterybox te bestellen? Denk daar dan nog eens over na voordat je overgaat tot de aankoop en voorkom dat je wordt opgelicht.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie