Binnenland
AVROTROS

'Laat defensie proactief meedoen met vaccinatieprogramma'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat defensie proactief meedoen met vaccinatieprogramma'

Ontlast het ministerie van Volksgezondheid en zet het leger in bij het vaccinatieprogramma. Daarvoor pleit crisisexpert Gert-Jan Ludden. "De krijgsmacht weet als geen ander hoe om te gaan met een logistieke operatie als deze", zegt hij in EenVandaag.

De politiek is nu aan zet, zegt Ludden, die ook lange tijd officier was bij de landmacht. "Minister Bijleveld moet nu met haar vuist op tafel slaan en tegen Rutte en De Jonge zeggen: 'Laat mij dit varkentje maar wassen, dan hebben jullie je handen vrij voor andere complexe taken'."

Verbazing dat defensie nog niet meedoet

Net na de kerstdagen beginnen onze oosterburen met hun vaccinatieprogramma. In Duitsland staat alles klaar om van start te gaan, alleen het vaccin moet nog komen. Hoe anders is het hier in Nederland. Eerst werd de week van 4 januari als startperiode genoemd, nu wordt uitgegaan van voor 18 januari, zo meldde Nieuwsuur gisteren.

Zet in ieder geval de krijgsmacht in, zegt Ludden. "De krijgsmacht weet als geen ander hoe om te gaan met onzekerheden en is gewend om in scenario's te denken. Defensie kan deze logistieke operatie met militaire precisie uitvoeren. Defensie is op dit moment niet betrokken bij het vaccinatieprogramma. "Ik verbaas me dat ik nu niet verneem dat Defensie pro-actief deze operatie mee aan het voorbereiden is. Dat is echt verbazingwekkend en de reden laat zich wat gissen", zegt hij.

Leger inzetten bij vaccinatieprogramma

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie