Binnenland
EOKRO-NCRV

'Compensatie van Zeeland na mislopen marinierskazerne komt maar moeilijk op gang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Compensatie van Zeeland na mislopen marinierskazerne komt maar moeilijk op gang'

De provincie Zeeland is een compensatiepakket beloofd nadat verhuizing van de marinierskazerne naar de provincie werden afgeblazen. Maar die compensatie aan Zeeland komt maar 'half-half' op gang, zegt Marcel Decraene van Omroep Zeeland in NPO Radio 1 Luistert Naar Jou vanuit Goes.

Uiteindelijk ging de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen niet door. In ruil voor het afblazen van de verhuizing zou de provincie Zeeland een compensatiepakket krijgen. "Een aantal dingen van dat pakket is nog steeds niet gerealiseerd. Op de plek waar de marinierskazerne zou komen zou dan nu een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) komen. Maar als je daar nu komt is het gewoon nog een kale vlakte waar af en toe wat Haagse bestuurders komen", zegt Decraene.

Calimerocomplex

Ook het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel behoorde tot de compensatie. Dat is nu wel vervroegd, zegt Decraene: "Dat is belangrijk omdat een deel van de inwoners van Zeeland nu gewoon moet betalen om naar de rest van Nederland te komen, dat voelt heel vreemd."

Het gevoel heerst in Zeeland dat de provincie niet helemaal meedoet. "Vanuit Den Haag, Amsterdam en Utrecht voelt Zeeland gewoon ver weg. Zeeland is een hele kleine provincie in Nederland, toch moeten we ons geen calimerocomplex aanpraten."

Kerncentrale

Zorgen over of er genoeg naar inwoners van Zeeland wordt geluisterd, spelen ook bij Frieda Kas. Zij woont in Biggekerke, vlakbij Borssele, en maakt zich grote zorgen over de eventuele komst van twee nieuwe kerncentrales. "Het Zeeuwse Borssele is voorkeurslocatie en de plek is ook niet helemaal onlogisch", zegt Kas, die ook betrokken is bij platform Stroom naar de Toekomst. "Het probleem zit hem vooral in de manier waarop we worden geïnformeerd. Alles wordt gebracht met een bepaalde vooringenomenheid."

Volgens Kas wordt er weinig gecommuniceerd over de nieuwe centrales: "Ik denk dat het heel hard nodig is dat er goed onderzoek komt naar draagvlak en er moet ruimte zijn voor debat en gesprek hierover. Er is behoefte aan veel meer informatie. Ik maak me daar heel erg druk over."

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie