Binnenland
NOS

Politie verzamelt op grote schaal gegevens van demonstranten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie verzamelt op grote schaal gegevens van demonstranten

De politie verzamelt op grote schaal persoonsgegevens van demonstranten en hun familie. Daarover schrijven Trouw, de Groene Amsterdammer en Investico. Sophie Polm van Platform Investico vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

"We hebben onder demonstranten een oproep uitgezet om hun dossier op te vragen", vertelt Polm. "Daarin kun je precies zien wanneer de politie welke gegevens heeft opgevraagd." Daaruit blijkt dat de politie voortdurend persoonsgegevens van demonstranten opvraagt, zoals adres, Burgerservicenummer en geboortedatum.

Ook gegevens van kinderen en ouders verzameld

Volgens Polm bleek daaruit ook dat de informatie niet beperkt blijft tot de actievoerders zelf. "We hebben in totaal 67 overzichten van demonstranten ontvangen en in die overzichten stonden ook gegevens van ouders en kinderen van actievoerders."

Investico zag de dossiers in samen met De Groene Amsterdammer en Trouw. De politie haalt de gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP), een database waarin informatie over iedere inwoner van Nederland staat. Volgens de politie is het opvragen noodzakelijk om haar politietaak uit te voeren. Bijvoorbeeld om verdachten op te sporen, aangiftes te verwerken, in contact te komen met demonstranten of voor slachtofferzorg.

"In de wet staat dat de politie deze gegevens inderdaad mag opvragen als dat noodzakelijk is," zegt Polm, "maar in dit geval is het moeilijk te begrijpen waarom het noodzakelijk is om al deze gegevens in te zien en wie hun ouders en kinderen zijn."

Reactie politie

Het gaat vooral om activisten uit de antiracisme- en klimaatbeweging, onder wie Extinction Rebellion-demonstranten Sieger Sloot en Lucas Winnips. Maar ook coronademonstranten en antifascisten deden mee aan het onderzoek.

De politie heeft gereageerd op het onderzoek. "Ze zeggen dat ze in contact willen komen met demonstranten voorafgaand aan demonstraties of als bijvoorbeeld een van de organisatoren eerder de openbare orde heeft verstoord." Maar volgens Polm verklaart dit niet waarom de politie ook gegevens verzamelt over demonstranten die nooit zijn veroordeeld of opgepakt bij een demonstratie.

Politie verzamelt op grote schaal gegevens van demonstranten

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie