Binnenland
BNNVARA

'Het is ongelofelijk onwerkelijk dat Derk Wiersum nu niet een advocaat is in een zaak, maar dat hij onderwerp is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is ongelofelijk onwerkelijk dat Derk Wiersum nu niet een advocaat is in een zaak, maar dat hij onderwerp is'

Een kleine 4 maanden na de moord op Derk Wiersum begint vandaag de zaak tegen verdachte Giërmo B. Renze Klamer bespreekt in De Nieuws BV met misdaadverslaggever Mick van Wely en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein wat we vandaag kunnen verwachten en wat voor invloed de moord op Derk Wiersum op hun leven heeft gehad.

Video niet beschikbaar

De eerste dag van het proces begint met een pro forma zitting tegen Giërmo B. Hij zal in de rechtbank moeten verschijnen en de rechters zullen bepalen of hij langer vast moet zitten. Mick van Wely is vandaag bij het proces aanwezig vindt Giërmo B een doorsnee type van uitvoerders bij de Mocro Maffia.

'Beperkt vermogen en zeer beïnvloedbaar'

Van Wely: "Hij is een verdachte uit Almere. Het gaat om een man die een gewelddadig verleden heeft. Hij is eerder veroordeeld voor twee echt gewelddadige overvallen onder meer op een echtpaar in Tienhoven, die zijn echt zwaar toegetakeld. Het gaat om iemand die daarvoor ook allemaal geweldsmisdrijven heeft gepleegd."

"Volgens de analyses die je ziet in het vonnis van die overvallen zaak, zie je dat het gaat om iemand met een beperkt vermogen, zeer beïnvloedbaar, eigenlijk een beetje doorsnee type wat je ziet bij de micromaffia bij de uitvoerders van dit soort misdrijven", legt Van Wely uit.

'Het is volstrekt onwerkelijk'

Strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein heeft 10 jaar met Derk Wiersum samengewerkt en vindt het nog steeds moeilijk te bevatten dat hij er niet meer is: "Het is om die reden dat het voor mij, mijn kantoorgenoten en mijn omgeving een beladen dag en niet zo zeer om de zitting zelf."

Hammerstein: "Het is een pro-forma zitting, dus ik verwacht niet dat er heel veel staat te gebeuren vanmiddag. Maar het is ongelofelijk onwerkelijk dat Derk Wiersum nu niet een advocaat is in een zaak of op zitting staat, maar dat hij onderwerp is in een ten laste legging en dat is volstrekt onwerkelijk."

'Was hij maar eerder gepakt'

Ook Van Wely maakt zich nog steeds woest om de nutteloosheid van deze liquidatie: "Wat het nog extra zuur maakt, er vanuit gaande dat volgens politie en justitie Ridiouan Taghi achter deze moord zou zitten, is dat dan amper twee maanden nadat deze aanslag plaatsvond, hij alsnog wordt opgepakt."

Van Wely: "Dan denk je verdorie, was hij nog maar eerder gepakt. Je weet het niet, maar het is zo volstrekt nutteloos. Het maakt me nog steeds woest, ongelofelijk woest. Het haalt helemaal niets uit, behalve dat je een leven kapot maakt en er heel veel mensen pijn mee doet. "

Invloed op Hammerstein

Op beide heeft de moord van Derk Wiersum een grote invloed gehad. Hammerstein verloor een goede vriend: "De dag zelf is een zwarte dag, die staat in je geheugen gegrift, zit in je lijf. Hoe zijn we er mee omgegaan? Met elkaar. We hebben ongelofelijk veel steun bij elkaar gezocht die dag en ook de maanden daarna, ook met veel oud kantoorgenoten."

Hammerstein: "Je praat er veel met elkaar over en de andere kant is ook; het leven gaat door, het werk gaat door. Ik denk dat het belangrijkste voor ons is om het niet een plek te geven, want dat kan niet, maar wel om het plezier in je werk te behouden."

"We hebben ook wel gelachen omdat we heel veel herinneringen aan Derk hebben opgehaald en als je aan Derk denkt dan moet je ook gewoon heel vaak lachen", zegt Hammerstein. "Het was een ongelofelijk humoristische man. Dus we ook echt wel met elkaar, tussen de tranen door, heel erg veel gelachen."

Invloed op veiligheid

Voor Van Wely heeft de moord vooral invloed gehad op zijn veiligheid. Al noemt hij de invloed nihil vergeleken met de overige diepe ellende: "Zoals je weet hebben we niet vorig jaar, maar het jaar daarvoor een aanslag gehad op de Telegraaf, die ook uit de richting van Taghi zou zijn gepleegd."

Van Wely: "Er zijn allemaal beveiligingsmaatregelen gaan spelen en mijn collega John (van den Heuvel red.) zit nog steeds zwaar in de beveiliging dus dat heeft impact gehad. Het was toen op een gegeven moment redelijk rustig weer en na die moord op Derk Wiersum werd alles weer aangescherpt dus in dat opzicht is het weer een moment waarop je extra alert bent en beter oplet."

Wanneer de zaak tegen Giërmo B. inhoudelijk begint is nog niet duidelijk. Het is niet uitgesloten dat dat pas in 2021 is.

Vandaag start de rechtszaak tegen de verdachte van de moord op Derk Wiersum. Wat kunnen we verwachte

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie