Binnenland
EO

'Spullen kopen is veel slechter dan vliegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Spullen kopen is veel slechter dan vliegen'

Stoppen met vliegen, minder vlees eten of zuinig zijn met je energieverbruik: veel mensen doen hun best om duurzaam te leven. Maar één ding is veel vervuilender en dat is ons koopgedrag. Dat stelt Babette Porcelijn, auteur van het boek 'De verborgen impact'. "Het is slecht voor het klimaat en de economie om er mee door te blijven gaan", zegt ze in Geld of je Leven. Het minderen van ons consumptiegedrag is niet alleen de verantwoordelijkheid van de industrie maar van iedereen, vindt klimaatpsycholoog Gerdien de Vries.

Video niet beschikbaar

Bij verborgen impact kijk je niet alleen naar de impact van het gebruik, maar ook naar hoe het gemaakt is en hier naar toe is gekomen, zegt Porcelijn. Ze schreef het boek Verborgen impact: alles voor een eco-positief leven.

“Zo heeft een e-reader meer impact op het klimaat dan een boek", vertelt ze. "Dat komt omdat het elektronica is en zeldzame materialen bevat, waar veel mijnbouw voor wordt gepleegd. Dat is heel vervuilend, kost veel energie en er gaat veel natuur bij verloren. Pas als je meer dan dertig fysieke boeken per jaar leest, is het beter om een e-reader te gebruiken.”

Tweedehands

Als het gaat om spullen aanschaffen, raadt Porcelijn aan om zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Maar dat is niet altijd makkelijk. “Als je dingen koopt, maak je een gelukshormoon aan”, zegt De Vries, als klimaatpsycholoog verbonden aan de TU Delft. “Dat is een neurotransmitter, wat kan helpen om nog een keer wat te kopen. Het werkt als een soort verslaving.”

We kopen wat af met elkaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden 300.000 items bezit. “Het is een soort mindset dat we gewend zijn om nieuwe dingen te kopen”, zegt de psychologe. “Dus ik kan me voorstellen dat als je je leven wil veranderen in dat opzicht, je op zoek moet gaan naar dingen die niet zo’n impact hebben.”

Klimaatschade

“Het probleem van zoveel kopen is dat we ontzettend veel schade veroorzaken aan de economie”, zegt Porcelijn. “Kopen veroorzaakt klimaatschade, zo komen er veel stormen, overstromingen en droogtes. Die schades worden zo ontzettend duur dat de economie het niet meer kan opbrengen en we een collapse krijgen. Het is dus heel slecht voor de economie om door te gaan zoals we dat nu doen.”

Zelf koopt ze pas spullen als het niet lukt om het tweedehands te kopen, of te huren of lenen. “Dan wordt het een optie om een duur, kwalitatief goed ding te kopen.” Het maakt haar gelukkiger, zegt ze. “Mijn leven is er op vooruit gegaan. Ik heb de vrijheid om te doen wat ik belangrijk vind en voeg iets toe aan de maatschappij. Dat vind ik heel waardevol in het leven. Dat geeft veel meer geluk dan weer het zoveelste ding te kopen.”

De Vries beaamt dat: “Uit onderzoek over duurzaam gedrag blijkt dat mensen gelukkiger zijn bij duurzaam gedrag en duurzame keuzes.”

Verantwoordelijkheid

Schrijver Roxane van Iperen wees er in Vrij Nederland eens op dat veel mensen wel degelijk duurzamer willen leven, maar dit niet voor elkaar krijgen vanwege omgevingsfactoren die bewust door bedrijfsleven en politiek in stand worden gehouden. Daar moet de aandacht naartoe is haar boodschap in plaats van elkaar als individuen de maat te nemen.

“Ik denk zeker dat het belangrijk is dat ook de overheid en de industrie aan de slag gaan”, vindt De Vries. “Maar dat pleit ons niet vrij. Als consument ben je niet machteloos.”

De economie bestaat bij de gratie van vraag en aanbod, zegt ze. “Die vraagkant is heel belangrijk, want uiteindelijk betalen wij aan het einde van de rit alles. Dus ook voor bedrijven die de schade veroorzaken. Als we andere keuzes maken, hebben we veel invloed. Dat begint toch echt bij jezelf.”

NPO Radio 1 Klimaatstudio

In de NPO Radio 1 Klimaatstudio gingen we samen met jou op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Van 31 oktober tot en met 5 november hoorde je verschillende uitzendingen vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Meer informatie vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie