Binnenland
NOS

'Thuis kun je ook heel goed kerk zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Thuis kun je ook heel goed kerk zijn'

Sinds de coronacrisis wordt het fenomeen van de huiskerk ineens een stuk populairder. Niet in het kerkgebouw, maar gewoon in de woonkamer met het gezin of in een kleine groep. Janneke Plantinga is zo’n huiskerk gestart, in Drachten.

"Bij een kerk heb je snel het beeld van op zondag in een gebouw met een dominee. Maar het is natuurlijk veel meer en groter", zegt zij in NOS Met het Oog op Morgen. "Wij noemen het geen kerkdiensten, maar bijeenkomsten. Dat klinkt al heel anders."

Tijdens zo’n bijeenkomst begint het gezin van Plantinga met eten. "Je kletst dan met elkaar, leert elkaar wat beter kennen." Vervolgens richt de bijeenkomst zich op het lezen van de bijbel.

Niet alleen lezen

Iedere maand staat er een andere tekst centraal. "Die lezen we drie keer. Maar tussendoor gaan we met de tekst aan de slag in losse groepjes. Zo gaan we steeds de verdieping in op een manier die bij ons past."

Plantinga begon zelf met de huiskerk, omdat haar man en kinderen niet meer naar de kerk toe wilden. "Maar met deze vorm hebben ze wel positieve associaties. Dit vinden ze veel leuker en daardoor kan ik ook met hen kerk zijn. Dat heb ik wel gemist."

Positieve reacties

Hoewel sommige mensen de huiskerk niet leuk vinden, krijgt Plantinga overwegend positieve reacties. "De traditionele kerk past niet bij iedereen. De een wil luisteren, zoals in de kerk. Maar een ander wil liever in gesprek gaan, of zich eerst verdiepen."

Ook als straks wel massaal de kerk weer bezocht kan worden, hoopt Plantinga dat het doorgaat. "In de kerk is er plek voor aanbidding en onderwijs. Maar in de huiskerk lees ik bijvoorbeeld de bijbel van kaft tot kaft. Daardoor groei ik in mijn geloof."

OOG Huiskerk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie