Binnenland
BNNVARA

‘De koning moet alle onterecht ontvangen subsidies voor Het Loo terugbetalen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De koning moet alle onterecht ontvangen subsidies voor Het Loo terugbetalen’

Vorige week werd duidelijk dat Koning Willem-Alexander landgoed Het Loo niet meer jaarlijks mag afsluiten als hij de subsidie voor het beheer ervan wil behouden. Maar dat is niet genoeg, vindt pro-republiek beweging Republiek. Zij willen dat de koning alle ten onrechte ontvangen subsidie voor het Loo gaat terugbetalen. In De Nieuws BV vertelt voorzitter Floris Müller waarom.

Kroondomein Het Loo is staatseigendom en Koning Willem-Alexander is de beheerder. Dat betekent dat hij zorgt voor het onderhoud. De koning heeft hiervoor een subsidie aangevraagd. “Die subsidie vereist dat je een landgoed minimaal 358 dagen per jaar moet openhoudt voor publiek”, legt Müller uit. Maar de koning doet dat niet. “Hij gooit het op slot zodat hij kan jagen met z’n vrienden, maar hij houdt vervolgens de subsidie wel.” Müller vindt dat dit niet klopt.

Terug de staatskas in

De subsidie bedraagt zo’n 4,7 miljoen per vijf jaar. “Dat is een niet onaanzienlijk bedrag”, zegt Müller. Al deze informatie is aan het licht gekomen door jarenlang onderzoek van onderzoeksprogramma Zembla. “Inmiddels is de Kamer in meerderheid tegen deze constructie en de minister heeft vorige week een brief naar de Kamer gestuurd waarin ze zei dat ze nu echt zullen toezien op de regels”, vertelt Müller.

Er zitten volgens Müller alleen twee schimmigheden in die brief: “Het gaat officieel pas in 2022 in en tegelijkertijd wordt er ook geen melding gemaakt van al die miljoenen euro’s aan subsidie die de koning onterecht ontvangen heeft.” Republiek wil die miljoenen euro’s terug en deze moeten volgens hen terug de staatskas in. Het is volgens Müller heel simpel, het moet vergeleken worden met alle andere subsidies: "Als je het onterecht ontvangt, moet je het terugbetalen. En in dit geval gaat het om een koning die al miljoenen krijgt en op iedere mogelijke manier voorzien wordt. Dat geld moet terug."

Voorbeeldfunctie

De koning heeft echter gezegd dat hij Het Loo dit jaar alsnog dicht wil doen. En dat is volgens Müller een vaag gebied. “De minister heeft gezegd wat de regels zijn en aangegeven dat het vanaf volgend jaar gehandhaafd wordt.” De koning heeft in principe de ruimte om deze beslissing te nemen, maar volgens Müller kenmerkt het onze koning wel. “Hij luistert daarbij niet naar de Kamer en niet naar de minister.”

Dat is de reden waarom Republiek de koning een ultimatum heeft gesteld. Als zij voor 15 september niet weten of het, volgens hen onterecht ontvangen, geld terugkomt dan gaan zij op 19 september picknicken op het landgoed. Müller zegt dat hij voor die picknick al heel veel aanmeldingen heeft ontvangen.

Onze koning néémt volgens Müller vooral, terwijl Willem-Alexander volgens hem een voorbeeldfunctie heeft. “Dat zie je niet alleen bij Het Loo, maar ook bij de aanschaf van de boot toen hier de crisis begon, de vakanties naar Griekenland en de bonus op het miljoeneninkomen.” Als we dit gedrag van de koning blijven accepteren, heeft dat volgens Müller tot gevolg dat we zulke affaires houden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie