Binnenland
NOS

Vandaag 'Overshoot Day' voor Nederland

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag 'Overshoot Day' voor Nederland

Als iedereen in de wereld zo zou leven als in Nederland, zouden de grondstoffen die de aarde voor dit jaar kan voortbrengen nu al op zijn. Dat heeft het Global Footprint Network berekend. Die organisatie heeft vandaag voor Nederland daarom uitgeroepen tot 'Overshoot Day', de dag waarop een land alle grondstoffen voor een jaar heeft opgebruikt. Vorig jaar viel die dag nog op 1 april.

Vandaag 'Overshoot Day' voor Nederland

Video niet beschikbaar

Dat Overshoot Day nu een maand later valt, heeft niet per se te maken met het feit dat Nederland beter omgaat met grondstoffen, zegt Joost Brinkman van het Global Footprint Network. "Het gaat wel iets beter, maar deze enorme stap is niet het gevolg van verbetering van de prestaties van vorig jaar, maar vooral van een verbetering in de datakwaliteit", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Global Footprint Network maakt gebruik van veel data van de Verenigde Naties. Een recente verbetering in die data is de manier waarop koolstofuitstoot wordt toegerekend aan internationale handelsstromen. Omdat Nederland een belangrijk handelsland is, hebben deze aangepaste toerekeningen een grote invloed gehad op de berekening van de Nederlandse 'Overshoot Day'.

Andere landen

Als er gekeken wordt naar andere landen in Europa, zit Nederland in de middenmoot qua voetafdruk. "European Overshoot Day was eind april, maar er zijn ook al landen als Turkije en Albanië die het beter doen. Maar hoe meer ontwikkeld en welvarender een land is, hoe groter de voetafdruk. Dus wat dat betreft zitten we aan de rechterkant van het rijtje."

De voetafdruk van Nederland is tussen 2000 en nu behoorlijk naar beneden gegaan, zegt Brinkman. Volgens hem is dat het gevolg van klimaatbeleid. "We leven nog steeds op een te grote voet. Het is niet per se zo dat alle grondstoffen nu op zijn, maar meer dat de aarde een bepaalde hoeveelheid grondstoffen kan genereren. Aan de andere kant moeten we ons afval verwerken. De aarde is een systeem, en je kunt alles maar één keer gebruiken."

De CO2-uitstoot van Nederland moet daarom naar beneden gebracht worden. "Uiteindelijk is een heel belangrijk deel van onze ecologische voetafdruk dat we heel veel CO₂ uitstoten. Dat hoopt zich op in de atmosfeer en veroorzaakt klimaatverandering."

Minder CO₂

Om minder CO₂ uit te stoten, zal Nederland – net als andere landen – minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen, zegt Brinkman. "Maar we moeten ook meer richting een circulaire economie: zorgen dat we materialen niet eenmalig gebruiken en dan verbranden, zodat ze als CO₂ in de atmosfeer terechtkomen, maar dat we materialen kunnen hergebruiken."

Daarnaast moet er volgens Brinkman meer gedaan worden aan voedselverspilling, en zou het goed zijn als meer mensen overstappen op een plantaardig dieet. "Dat is een stuk efficiënter. Als we met z’n allen een stuk minder vlees gaan eten, hoeft er minder bos gekapt te worden om soja te verbouwen die de koeien voedt."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie