Binnenland

Non-binaire Nanoah (19) moest gestenigd worden

foto: Gabi van den Broekfoto: Gabi van den Broek
  1. Nieuwschevron right
  2. Non-binaire Nanoah (19) moest gestenigd worden

[Human] In het kader van International Pronouns Day, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor hoe we elkaar aanspreken, sprak 3FM Tussenuur (Human) met de non-binaire Nanoah Struik, die vijf hardnekkige vooroordelen voor de voeten werd gegooid.

Tussenuur sprak Nanoah in het stadhuis van Den Haag, waar deze week de officiële opening plaatsvond van de fototentoonstelling over trans-mensen Preferred Pronouns, waar ook foto's te zien zijn van Nanoah, die zeer binnenkort als eerste non-binaire persoon in Nederland een X in het paspoort krijgt!

Als non-binair identificeer je je niet als man óf vrouw. Tussenuur was ook bij de fototentoonstelling en legde Nanoah vijf hardnekkige vooroordelen voor over non-binaire mensen.

#1. "Je bent gewoon geboren als man of vrouw; waarom voel je je dan niet zo!"

"Vaak is dat wel zo, ja. Dat je wordt geboren met het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Maar soms ook niet. Bijvoorbeeld als je een intersekse conditie hebt. En dan heb je net zoveel kans dat je non-binair bent, terwijl je dus níet geboren bent als man of vrouw."

"Ik ben geboren met vrouwelijke geslachtskenmerken, maar voel me niet per se vrouw. Het is niet iets wat je kiest. Heel veel mensen denken dat. Ik weet niet waarom ik me geen man of vrouw voel. Het is gewoon niet zo, dat is iets wat je voelt."

Zijn er bepaalde momenten dat je je wel man of vrouw voelt?
"Als ik ongesteld ben, voel ik me vrouwelijk..."

Oh ja...
"Er zijn wel momenten dat ik me mannelijker of vrouwelijker voel, maar ik zal nooit zeggen dat ik vandaag een man ben en morgen een vrouw.'"

Sinds wanneer weet je dat je non-binair bent?
"Ik wist al heel snel dat ik me geen meisje voelde, maar een jongen voelde ik me óók niet. Dus toen ben ik op het internet gaan zoeken, zelf-testjes maken, termen leren... En daar kwam non-binair uit. Weet je, de maatschappij verwacht een 'labeltje'. Dat is stom, maar soms ook wel handig."

#2. "Non-binaire personen zijn aandachtstrekkers"

"Ja, dat vind ik een raar dingetje. Ik hoor het wel vaker. Dat ik een aandachttrekker of aandachtshoer ben, maar dat is helemaal niet zo. De meeste mensen kennen niet eens non-binaire personen, dus aan wie vragen wij dan aandacht?"

"We zijn een kwetsbare groep. De meeste praten er niet eens over. Het vooroordeel is misschien ontstaan doordat het de laatste tijd meer in het nieuws verschijnt, maar dat is juist goed want er is nog steeds aandacht voor nodig. Niet persoonlijk, maar voor het onderwerp."

"Toen de NOS een bericht over mij op Facebook plaatste, kwamen er allemaal haatreacties. Er had beter een X op mijn kruis kunnen staan, ik kon beter gestenigd worden of ik moest terug naar mijn eigen land. Alleen maar omdat ik een kleurtje heb, ik ben hartstikke Drents. Maar goed, dat weten mensen niet. Ze schrikken omdat het iets anders is dan wat ze kennen. Dat is precies de reden waarom er nog steeds aandacht voor nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#3. "Non-binair zijn is maar een fase

"Dat kan, maar in mijn geval is dat absoluut niet zo. Het is belangrijk om er niet vanuit te gaan. Sommige mensen hebben een tussenfase, omdat het te groot aanvoelt om in een keer de stap te maken van bijvoorbeeld man naar vrouw (trans)."

#4. "Genderneutrale wc's zijn onzin"

"Dit vooroordeel gaat me echt aan het hart. Mensen hebben geen idee hoe moeilijk het is voor mij om naar een openbare wc te gaan. Het is afschuwelijk."

Vertel eens over je eerste wc-ervaring...
"Mensen dachten altijd dat ik een jongen was, omdat ik kort haar had. Dus als ik bij de dames-wc in de rij stond, werd ik weleens weggestuurd door het vrouwtje dat het geld int."

Heftig. Hoe reageerde je dan?
"Toen had ik nog borsten, dus dan trok ik mijn shirt strak en zei ik: 'Kijk eens, ik mag hier gewoon naar de wc.' Ik werd niet boos. Ik schaamde me vooral heel erg. Genderneutrale wc's zijn echt geen onzin. Het is echt vervelend. Als ik naar de de wc moet, loop ik met mijn hoofd omlaag naar binnen en was ik mijn handen niet eens omdat ik er zo snel mogelijk weer weg wil zijn."

#5. "Onzin dat je niet met 'hij' of 'zij' aangesproken wil worden"

"Dat is ook echt een vooroordeel, want sommige non-binaire personen vinden dat helemaal niet erg. Maar ja, andere non-binaire mensen worden liever wel met hen/hun of die/diens aangesproken. Het is aangeleerd gedrag en daarom heel moeilijk om eruit te krijgen. Dit land en tradities die vaststaan, daar kun je gewoon niet aankomen, want dan worden mensen helemaal lijp."

Hoe word jij het liefst aangesproken?
"Ik vind alles prima, maar hij/hem voelt een beetje vreemd. Gabi, mijn vriendin, spreekt meestal over mij met vrienden met they/them. Bij familie zegt ze altijd zij/haar, omdat dat daar makkelijker is."

Snapt je familie het?
"Mijn moeder wel, maar mijn vader, die Nigeriaans is en een hele andere cultuur kent, snapt er geen reet van."

Ster advertentie
Ster advertentie