Binnenland

Dodelijk virus treft merels en laplanduilen in Nederland

foto: Fotograaf Jaban43, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf Jaban43, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodelijk virus treft merels en laplanduilen in Nederland

Het Usutuvirus is een vogelvirus dat al geruime tijd voorkomt in Europa. Al herhaaldelijk kwamen er meldingen uit landen als Spanje, Duitsland en Italië, maar nu is dit virus ook gevonden bij vogels in Nederland. Het is zowel bij gehouden laplanduilen als bij wilde, dode en levende, merels vastgesteld.

Verhoogde sterfte

Sinds augustus zijn meer dan 40 meldingen binnengekomen van sterfte onder merels in Nederland. Deze verhoogde sterfte is met name waargenomen in enkele gebieden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Ook zijn gehouden laplanduilen gestorven, waarvan een aantal vogels zijn onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde. Ook in België is een verhoogde sterfte onder merels gemeld.

Vijf organisaties werken nauw samen om ongewone sterfte en de aanwezigheid van ziektes bij vogels snel in beeld te kunnen brengen. Om de verspreiding van dit virus goed te kunnen volgen, is het belangrijk zieke en dode wilde vogels te melden bij Sovon of Dutch Wildlife Health Centre. Vogelringers nemen de komende weken extra monsters van gevangen merels om de verspreiding van het Usutuvirus te kunnen vaststellen.

Muggenbeten

Het Usutuvirus veroorzaakt sterfte bij zangvogels en uilen, waarbij vooral meer sterfte optreedt bij merels, huismussen en laplanduilen. Mogelijk komt het ook bij andere vogels voor. Het virus wordt door steekmuggen overgedragen, voornamelijk uit het geslacht Culex.

Door middel van muggenbeten kan het virus op zowel vogels als mensen worden overgebracht. Bij mensen zorgt het virus voor koorts, huiduitslag en hoofdpijn. Vooral zieken en ouderen kunnen gevoelig zijn voor het virus. Tot nu toe zijn in heel Europa maar vijf mensen met het Usutuvirus bekend, ondanks grootschalige uitbraken bij vogels.

Aan dit onderzoek werken verschillende onderzoeksorganisaties mee, waaronder het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en Erasmus MC, Sovon, Vogeltrekstation en VPDC.

Ster advertentie
Ster advertentie