Binnenland
KRO-NCRV

Social distancing: hoe mensen elkaar opzoeken in online games

foto: Alex Haneyfoto: Alex Haney
  1. Nieuwschevron right
  2. Social distancing: hoe mensen elkaar opzoeken in online games

Waar in de echte wereld social distancing van kracht blijft, zoeken mensen elkaar online op in games om in contact te blijven. Het zijn vaak hechte gemeenschappen, zegt journalist Len Maessen. "Op allerlei niveaus wordt verbinding gezocht."

Een van die online community's wordt gevormd in het spel Final Fantasy XIV, een spel met miljoenen spelers. Na het overlijden van een van de spelers aan de gevolgen van corona, werd een oproep geplaatst om toch iets te doen.

Honderden, misschien wel duizenden spelers lieten hun online gamepersonages in zwarte kleding een stille tocht afleggen. "Zo konden ze toch iets doen voor iemand die ze al heel lang kenden en die belangrijk was voor de gemeenschap."

Online troost

Mensen zoeken online troost en vinden manieren om in contact te komen, zegt Maessen. De Nederlandse gameontwikkelaar Rami Ismail voelde zich eenzaam tijdens de iftar – de maaltijd die tijdens de ramadan direct na zonsondergang gegeten wordt. "Hij nodigde mensen uit in het spel Animal Crossing om samen te zijn bij die maaltijd."

Vrienden via games

Spraakmaker en burgemeester Paul Depla herkent het online gamen en het intensieve contact dat je daarbij hebt van zijn drie zonen. De twee oudsten hadden vóór corona het gamen eigenlijk 'afgezworen', maar nu maken zij vanuit de huiskamer weer verbinding met vrienden. "Gamen is het antwoord op sociale isolatie."

In de gamecommunity spreken mensen met elkaar af die elkaar buiten het gamen, offline, niet kennen. Depla: "Ze hebben het gevoel elkaars vrienden te zijn, dat is voor ons lastig voor te stellen."

Maessen herkent dat, in de VS heeft ze vele vrienden via het gamen waar ze zo terecht zou kunnen voor een verblijf. "Als je regelmatig afspreekt - ook al is het in de digitale ruimte - dan bouw je een band op."

Len Maes over de veranderende wereld van gaming

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie