Binnenland

5 tips om woninginbraak te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips om woninginbraak te voorkomen

[EO] Drie procent van de Nederlanders werd afgelopen jaar slachtoffer van woninginbraak. Dat bleek uit de Veiligheidsmonitor 2017. Een goed moment om te kijken hoe we dat kunnen voorkomen. Evert Jansen was achttien jaar drugsverslaafd, verkeerde constant in geldnood en leefde van diefstal. In Dit is de Nacht geeft deze ex-inbreker tips over hoe je jouw woning kunt beveiligen tegen inbraak.

1. Goed hang- en sluitwerk

"Het gaat vaak mis bij slordigheden: deuren die niet op slot zijn, bloempotten die verschoven zijn waardoor de kans aanwezig is dat de reservesleutel daarin ligt, een schuurtje dat open is waardoor daar een ladder uitgehaald kan worden. Hoe moeilijker je het een inbreker maakt, hoe sneller hij geneigd zal zijn naar het volgende huis door te gaan. Thuis heb ik vooral gelet op goed hang- en sluitwerk om te voorkomen dat mensen ongevraagd mijn huis binnenkomen."

2. Ramen en deuren goed sluiten

"80 procent van de woninginbraken zijn impulsief. Iemand ziet ergens een raampje open staan en besluit naar binnen te gaan. Zorg dat je ramen en deuren goed gesloten zijn. Ook als je een half uurtje weg bent om boodschappen te doen. Met een flipper (een kaartje waarmee de deur gemakkelijk wordt geopend, red.) is een dief zo binnen. Ik keek destijds op straat wel of ik ergens wel of niet naar binnenging. Het is niet zo gepland als mensen vaak denken."

3. Kies voor buitenverlichting met een sensor

"Verlichting die automatisch aangaat of binnenverlichting met een tijdschakelaar is ook een aanrader. Inbrekers schrikken als er wat gebeurt en als er iemand binnen lijkt te zijn".

4. Heb contact met je buren

"Sociale controle is ontzettend belangrijk. Ga je op vakantie? Vraag je buren dan om een oogje in het zeil te houden. Mensen zijn te veel op zichzelf gericht tegenwoordig. In de dorpen spreken mensen elkaar nog aan als er een vreemd persoon de tuin in loopt."

5. Schroom niet om 112 te bellen

"Mensen bellen tegenwoordig bijna nooit 112 meer. Inbrekers weten dat. Dat maakt het gemakkelijker. Als je wat hoort, ga dan kijken. Is het verdacht? Bel dan gewoon het noodnummer. Dan kan de politie kijken of er wat aan de hand is."

Wat te doen tegen inbrekers?

Ster advertentie
Ster advertentie