Binnenland
AVROTROS

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe dicht je 'de kloof' in Eindhoven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe dicht je 'de kloof' in Eindhoven?

EenVandaag gaat 'lokaal': tot aan de Gemeenteraadsverkiezingen kijken we naar thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. Deze week zoomen we in op Eindhoven. Met Brainport Eindhoven bevindt zich in de stad één van de slimste regio's van de wereld. Met grote bedrijven als ASML en Philips, waar meer dan 400.000 mensen werken en waar vele innoverende start-ups floreren. Toch profiteert niet iedereen daar van. Eindhoven heeft de hoogste armoedecijfers van de provincie en kent een grote groep werkloze jongeren; meer dan 850 van hen zitten in de bijstand.

Verslaggever Roos Oosterbaan is een week lang in Eindhoven en spreekt inwoners en betrokkenen over de kloof tussen de innovatieve en de minder bedeelde kant van de stad.

Aflevering 1: Robots

In de eerste aflevering een gesprek met Heico Sandee van de start-up Smart Robotic, een uitzendbureau voor robots. Maken zijn robots het straks onmogelijk voor bewoners, van bijvoorbeeld de wijk Woensel, om nog laaggeschoold werk te vinden?

Aflevering 2: Solliciteren

Het lukt Mounir van 18 maar niet om een baan te vinden. Alle sollicitatiebrieven ten spijt. Hightechbedrijf ASML heeft tegelijkertijd de grootste moeite om honderden openstaande vacatures te vullen. Missen laaggeschoolde jongeren de aansluiting met de florerende economie van Brainport?

Aflevering 3: De Brainport-school

Brainport Eindhoven zet als een van de slimste regio’s van de wereld ook zijn stempel op het basisonderwijs. Er zijn bijvoorbeeld zogenaamde Brainport-scholen. ‘t Slingertouw is daar een van. Leerkracht Ruud Slaats vertelt wat dat precies inhoudt.

Aflevering 4: De kringloop

Brainport Eindhoven huisvest grote bedrijven als ASML, Philips en VDL die ieder jaar een hogere miljardenomzet hebben. Tegelijk kent Eindhoven de hoogste armoedecijfers van de provincie. Zo'n vijfduizend huishoudens leven onder de armoedegrens. Roos Oosterbaan gaat in gesprek over deze kloof met hulpverleners en de mensen in de lokale kringloop.

EenVandaag was live in Eindhoven: met verschillende (politiek) betrokkenen bespraken we de situatie in Eindhoven in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen. Wat kan er gedaan worden om de kloof te dichten? Luister hier de uitzending terug.

Ster advertentie
Ster advertentie