Binnenland
AVROTROS

Analoge radio verdwijnt: dit betekent het voor jou

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Analoge radio verdwijnt: dit betekent het voor jou

Na bijna zestig jaar komt er een einde aan radio via de analoge kabel. Kleinere kabelbedrijven stopten er al eerder mee, maar ook VodafoneZiggo gaat het signaal in heel het land afsluiten. Dat gaat per regio en vandaag is de regio Den Haag en provincie Flevoland aan de beurt. Maar waarom verdwijnt het eigenlijk? Dat vertelt Gerjan van der Laan, van VodafoneZiggo in Blok&Toine.

"Wij zenden op dit moment op twee manieren uit: analoog en digitaal. De audiomonitor geeft aan dat veel mensen digitaal of via de ether luisteren. Weinig mensen luisteren nog analoog via de kabel. Om die reden maken wij ruimte vrij op het netwerk, zodat wij dat weer in kunnen zetten voor hogere snelheden internet", legt Van der Laan uit.

Hoe weet ik of ik nog via de kabel luister?

Maar hoe weet ik of ik nog via de kabel naar de radio luister? Dat kun je volgens Van der Laan in twee stappen controleren. Als er een kabel in je radio zit, de stroomkabel niet meegerekend, is het tijd voor stap twee.

"Ga vervolgens naar 98.9 FM. Als je nog via de kabel luistert, hoor je een boodschap. Dat is een bandje die afloopt en vertelt wat je kunt doen voor meer informatie en verdere instructies. Hoor je niets, dan luister je niet via de kabel."

Gratis alternatieven om naar de radio te luisteren

"Je kunt gratis naar digitaal overstappen op verschillende manieren", zegt Van der Laan. "De meeste mensen hebben waarschijnlijk een pakket met televisie en internet bijvoorbeeld. Als je een mediabox hebt, kun je radio luisteren via de mediabox."

Kijk je rechtstreeks tv via de kabel? Dan kun je via je je televisie naar de radio luisteren door naar de zenders te gaan waar radio op uit wordt gezonden. Je kunt ook de mediabox aansluiten op je stereo installatie. Dan kun je ook naar de radio luisteren.

Heb je geen pakket met televisie en internet? Dan kun je een antenne bestellen via de website. Die krijg je gratis thuisbezorgd en sluit je aan op je stereo-installatie."

Betaalde alternatieven

Een andere optie is het aanschaffen van een digitale radio-ontvanger. Van der Laan: "Die zorgt ervoor dat je het digitale signaal kunt ontvangen met je stereo en kost ongeveer vijftig euro."

Wil je graag overschakelen naar een DAB+ radio? Dan heb je een radio nodig die DAB signaal kan omzetten. Dit moet je dan helaas wel zelf aanschaffen en kost zo'n tachtig tot honderd euro.

Analoge radio via de kabel stopt per regio

Per 17 augustus stopt VodafoneZiggo met analoge radio via de kabel in de regio Den Haag en Flevoland. Wil je weten wanneer de kabel er in jouw regio definitief uitgaat? "Als een regio aan de beurt is, krijgen klanten zo'n vier of vijf weken voor het omschakelmoment een brief of e-mail."

Analoge radio verdwijnt: dit betekent het voor jou

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie