Binnenland
NOSNTR

Poetin en kroonprins Mohammed gebroederlijk op G20-top

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin en kroonprins Mohammed gebroederlijk op G20-top

De Russische president Poetin en Saudische kroonprins Mohammed hebben elkaar op de G20-top in Buenos Aires joviaal begroet. De twee leiders, die in het Westen flink onder vuur liggen, gaven elkaar een stevige handdruk en gingen glimlachend zitten.

Het is de eerste keer dat Mohammed bin Salman westerse journalisten en wereldleiders ontmoet sinds de moord op journalist Khashoggi door Saudiërs in het consulaat in Istanbul. Poetin op zijn beurt wordt door wereldleiders bekritiseerd vanwege het beschieten en enteren van Oekraïense schepen bij de Krim.

De Amerikaanse president Trump zat bij de de opening van de top iets verderop en ging zitten zonder de twee een hand te schudden. Trump had een aparte ontmoeting met Poetin al afgeblazen vanwege het oplopende conflict met Oekraïne.

De Franse president Macron heeft volgens het Élysée een stevig gesprek met de kroonprins gevoerd over Khashoggi. Ook May had aangekondigd dat ze met Mohammed afzonderlijk wil spreken over het onderzoek naar de moord. Andere wereldleiders lieten de kwestie liggen of maakten juist nieuwe afspraken met Saudi-Arabië.

'Poetin hebben we net gezien die een high five deed met hem'

Arabist en jurist Laila al-Zwaini vindt dat bedroevend. Ze noemt als voorbeeld de gesprekken tussen de kroonprins en de Indiase premier Modi over samenwerking op het gebied van economie en van veiligheid. "En we hebben Poetin net gezien die een soort high five deed."

Volgens al-Zwaini is dit het moment om de moord op Khashoggi en mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog in Jemen aan de kaak te stellen. "Als leiders nu niet doorpakken en de kroonprins ermee weg laten komen, dan is de kans verkeken."

De tweedaagse top in Buenos Aires is vandaag begonnen en de handelsoorlog tussen VS en China is ook onderwerp van gesprek .

Ster advertentie
Ster advertentie