Binnenland

Honderden migrantenkinderen VS nog niet bij hun ouders

NOS
foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden migrantenkinderen VS nog niet bij hun ouders

De Amerikaanse overheid is er nog niet in geslaagd om alle kinderen die bij de grens met Mexico van hun ouders zijn gescheiden weer met hun gezin te herenigen.

Donderdag hadden alle circa 2500 migrantenkinderen weer bij hun ouders moeten zijn. Volgens de Amerikaanse overheid is dat bij 1800 kinderen gelukt.

De overige 700 kinderen komen volgens de overheid niet in aanmerking voor hereniging. Hun ouders zijn nog niet opgespoord, het land al uitgezet of zelf vertrokken. Het is nog niet bekend wanneer de honderden vaders en moeders hun kinderen weer zullen terugzien.

Vorige maand bepaalde een Amerikaanse rechter in San Diego dat uiterlijk donderdag om 18.00 uur lokale tijd alle migrantenkinderen tussen de 5 en 11 jaar oud weer bij hun ouders moesten zijn. Een deadline voor kinderen onder de vijf jaar verliep twee weken geleden al.

Pijnlijk

"Dit zou echt een kwestie van maanden of jaren kunnen worden", voorspelt correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal. "Deze families zijn illegaal de grens overgestoken. Maar het zijn ook veelal vluchtelingen die geweld en chaos zijn ontvlucht. Die doen dat niet voor simpelweg een beter baantje. Dat nu al een paar honderd ouders aan de andere kant van de grens zitten zonder hun kinderen terug te krijgen, is een uiterst pijnlijke situatie."

Zwart weet dat het niet goed gaat met de kinderen: "Dat wordt wel eens vergeten in het politieke geweld. Er zijn kinderen die getraumatiseerd zijn en dat levert levenslange schade op."

Ster advertentie
Ster advertentie