Binnenland
AVROTROS

Van gratis Facebook tot persoonlijke bonus: betalen met je data wordt officieel 'betaalmiddel'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Van gratis Facebook tot persoonlijke bonus: betalen met je data wordt officieel 'betaalmiddel'

Voor het eerst wordt in wetgeving vastgelegd dat je producten kunt 'betalen' met je persoonsgegevens. Denk aan het gratis gebruiken van Facebook, omdat je jouw data aan het bedrijf ter beschikking stelt. De Autoriteit Persoonsgegevens is nog niet helemaal tevreden over de regelgeving en wil nog aanpassingen zien om de consument beter te beschermen.

Europese richtlijnen over het onderwerp moeten in een Nederlandse wet worden gegoten, en dus debatteert de Tweede Kamer er vandaag over. Rosalie Brand, advocaat en privacy-expert bij Kennedy Van der Laan, vertelt in Blok&Toine wat er nu precies gaat veranderen. "In deze nieuwe wet wordt expliciet opgenomen dat je kunt betalen met persoonsgegevens."

Social media

Dat kennen we al van het gebruik van platforms als Facebook of Google. En meer: "Denk ook aan gratis apps of het bezoeken van gratis websites, waar je de cookies accepteert. Dat 'betalen met persoonsgegevens' wordt nu geformaliseerd in een wet. Dat heeft als consequenties in de praktijk dat je meer rechten krijgt", vertelt Brand.

Er zijn ook verdergaande voorbeelden, die al in ons dagelijks leven aanwezig zijn. "ASR biedt een verzekering waarbij je cadeautjes krijgt als je gezondheidsgegevens afstaat, of de ANWB die korting op je verzekering geeft als je laat meten hoe je rijdt. Of natuurlijk de Bonuskaart waarbij je persoonlijke aanbiedingen krijgt op basis van je koopgedrag."

Voordelen

Toch heeft het gebruik van persoonsgegevens als betaalmiddel ook voordelen. "Zeker wel. De smart cities bijvoorbeeld, waarbij je een huis huurt op basis van je persoonsgegevens. Dat zou uitkomst kunnen bieden aan de woningnood."

Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft inde Volkskrant aan dat hierdoor wel een privacy-kloof zou kunnen ontstaan. Rijkere mensen kunnen er ten alle tijden voor kiezen om anoniem met geld een dienst of product aan te schaffen, terwijl het armere deel van de bevolking eerder voor persoonsgegevens als betaalmiddel zal kiezen. Simpelweg omdat iedereen die persoonsgegevens bezit: je hoeft er niet voor te werken. Brand ziet dat risico, en bepleit daarom dat sommige dingen nooit met persoonsgegevens betaald moeten worden: "Denk aan bijvoorbeeld de basisverzekering, het is niet wenselijk als mensen die met gegevens gaan betalen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag, van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie