Binnenland
BNNVARA

Gemeente Westerwolde in gesprek met Tweede Kamer: situatie opvanglocatie onhoudbaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeente Westerwolde in gesprek met Tweede Kamer: situatie opvanglocatie onhoudbaar

De gemeente Westerwolde - waar Ter Apel en het aanmeldcentrum voor asielzoekers in ligt - gaat dinsdag 21 juni in gesprek met de Tweede Kamer. Het aanmeldcentrum was de afgelopen week vaak in het nieuws vanwege het tekort aan bedden, wat erbarmelijke omstandigheden opleverde. Vorige week werd de situatie als nationale crisis aangemerkt, zal dat voor een oplossing zorgen? In Vroeg schoof Trouw-journalist Petra Vissers aan.


"De laatste keer dat ik Ter Apel was, zag je de hele dag mensen van het COA (Centraal orgaan Opvang Aszielzoekers) bellen naar gemeenten met de vraag of er opvangplekken zouden zijn. Er zitten dan tientallen mensen op de stoep te wachten tot er plek is. Dat is de crisis waar we nu mee te maken hebben", schetst Vissers. De situatie was reden voor organisaties Unicef, Defence for Children en Vluchtelingenwerk om aan de bel te trekken. Met name de kinderen van asielzoekers lijden het meest onder het tekort aan plekken: "zij worden vaak van tijdelijke opvang - vaak een sporthal - naar tijdelijke opvang gesleept. Je ziet kinderen van vier jaar oud die al overspannen zijn."

Naar verwachting van Vissers zal de gemeente Westerwolde vandaag vooral aandringen op nog meer aanmeldlocaties in het land: "Dat we maar één heel groot aanmeldcentrum hebben, leidt tot deze situaties. Eerder probeerde de toenmalig staatssecretaris Broekers-Knol gemeenten te dwingen, maar daar was geen goede juridische basis voor." Daarnaast willen veel gemeenten zich niet wagen aan langdurige vluchtelingenopvang zoals in Ter Apel: "In veel gemeenten wordt hiervoor geen draagvlak gevoeld. Maar juist in Ter Apel hebben weinig mensen problemen met het centrum. Zij zien werkgelegenheid en grote supermarkten die zich normaalgesproken niet vestigen in een dorpje van tweeduizend inwoners. Hoewel er zeker ook wel zaken mis gaan, en er overlast is."

De vluchtelingencrisis is volgens Vissers onlosmakelijk verbonden aan de woningcrisis: "1 op de 3 mensen in deze centra heeft een verblijfsvergunning, en zou dus een woning moeten krijgen. Maar door het grote tekort op de woningmarkt zijn die woningen er niet, en wordt het dus alleen maar drukker. Daarom is het goed dat ook de minister van wonen meedenkt in deze crisis."

Het gesprek met de gemeente Westerwolde en de Tweede Kamer staat gepland voor dinsdag 21 juni om 18:00.

Ster advertentie
Ster advertentie