Binnenland
NOS

Nog geen noodplan voor asielopvang: 'Het kost iets meer tijd dan gedacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog geen noodplan voor asielopvang: 'Het kost iets meer tijd dan gedacht'

De 25 veiligheidsregio's en het kabinet zijn er nog niet uit hoe ze de komende tijd de problemen met het opvangen van asielzoekers oplossen. Ze spraken gisteren over een plan om statushouders (asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning) plekken te geven buiten de asielopvang. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van verslaggever Danny Simons.

Volgens staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken en voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio's is er indringend gesproken maar is meer overleg nodig. Ze wilden niet verder ingaan op de inhoud van de plannen. "We gaan er eerst onderling verder over spreken". Later deze week volgt nieuw overleg.

Personeelskrapte

Knelpunten zijn volgens Van der Burg niet de financiƫn, maar wel de personeelskrapte en de grote hoeveelheid taken van gemeenten. "We willen zo snel mogelijk een akkoord, maar het kost iets meer tijd dan gedacht."

Van der Burg beloofde vrijdagavond, na het eerste overleg van het nationale crisisteam, dat hij snel een structurelere oplossing ging zoeken om de doorstroming in de asielopvang te verbeteren. Al maanden zijn er grote problemen met de opvang van asielzoekers. Van de 40.000 plekken in de asielopvang zijn er 15.000 door statushouders in gebruik.

Wachten op een sociale huurwoning

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, sinds vorige week worden zelfs tenten opgezet om te voorkomen dat asielzoekers in de buitenlucht moeten slapen.

Het probleem zit niet zozeer in een toename van het aantal asielzoekers. Een grote complicatie is dat mensen in Ter Apel niet kunnen vertrekken naar andere asielzoekerscentra (azc's) omdat daar geen plekken vrij zijn. Die centra zitten namelijk vol met statushouders die wachten op een sociale huurwoning.

r1jn noodplan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie